StoryEditor

Lava na Havajima progutala kuću u nekoliko minuta

Piše D  /  30.05.2018., 08:05h

Vulkanski dim iz Kilauee dosegao je otok Guam, američki teritorij udaljen 6400 kilometara, prenosi Večernji.ba

Lava se opasno približila geotermalnoj elektrani na Havajima i stručnjaci su upozorili na moguće nekontrolirane eksplozije otrovnog sumporovodika.

Vojska se pripremila za masovnu evakuaciju zbog nove prijetnje, a lava se toliko proširila da je vidljiva iz svemira, piše Index.hr. 

Stanovnik Isaac Krakauer objavio je na internetu zastrašujuću snimku na kojoj lava guta kuću na Havajima u samo nekoliko minuta.

Lava se toliko brzo širi da su vlasti pozvale stanovnike na hitnu evakuaciju kako ne bi ostali zarobljeni u domovima kojima prijeti uništenje.

Stručnjaci također upozoravaju na vulkanski smog, mješavinu sumpornog dioksida i drugih vulkanskih čestica s vlagom i prašinom: "Smog bi se mogao proširiti cijelim otočjem", objavio je Američki geološki zavod (USGS).

Od početka erupcije 3. svibnja zabilježeno je više od 2000 potresa na Velikom otoku, a u ponedjeljak je zabilježen potres jačine 4,1 stupnjeva po Richteru. Uništena je najmanje 41 kuća te ukupno 82 građevine, a evakuirano je više od 2000 ljudi. Erupcija bi se mogla nastaviti mjesecima.

Dnevnik.ba

 

25. travanj 2024 09:15