StoryEditor

Lauc: Treba razlikovati pozitivan test od bolesti, nitko se ne može dva puta zaraziti

Piše D  /  26.08.2020., 09:08h

Uponedjeljak su znanstvenici iz Hong Konga objavili kako se 33-godišnji tamošnji muškarac zarazio novim koronavirusom SARS-CoV-2 za putovanja u Europi. Bio mu je to drugi put, prvi put bio je pozitivan koncem ožujka, piše Večernji.hr.

To je prvi službeno potvrđen slučaj reinfekcije u svijetu. Znanstvenici sa Sveučilišta u Hong Kongu sekvencirali su virus iz prve i druge infekcije muškarca iz Hong Konga. I pokazalo se kako se rezultati ne preklapaju tako da druga infekcija nije povezana s prvom. Nakon Hong Konga pojavila se vijest o reinfekcijama i u Belgiji i Nizozemskoj.

– Ovo je vrlo uvjerljivo demonstrirana reinfekcija, tj. da je osoba dva puta bila pozitivna na PCR testu. No, treba razlikovati pozitivan test od bolesti. Prema dostupnim podacima, ta osoba imala je vrlo slabe simptome pri prvoj infekciji, a nikakve pri drugoj – rekao nam je ugledni naš molekularni biolog prof. dr. sc. Gordan Lauc nastavljajući kako i dalje stoji tvrdnja da se netko ne može dva puta razboljeti od COVID-19, odnosno da je osoba koja je preboljela bolest u većoj mjeri zaštićena u novom kontaktu s virusom. - Ova osoba je očito ponovo došla u kontakt s virusom, virus se zadržao u nosu, no nije uspio uzrokovati bolest, kaže dr. Lauc.

Ugledni virusni imunolog prof. dr. sc. Stipan Jonjić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci kaže kako reinfekcija sama po sebi nije ništa neobično, to se događa i kod drugih virusa.

– To samo znači da osobe koje su imale reinfekciju u tom momentu nisu imale neutralizirajuća protutijela koja bi spriječila infekciju. Ali to ne isključuje mogućnost da su imali memorijske limfocite B i T koji su reagirali po principu sekundarnog imunološkog odgovora, što znači brže i snažnije, i zaštitili domaćina od bolesti. Drugo je pitanje zašto je titar antitijela bio tako slab samo nekoliko mjeseci nakon infekcije. O tome bi se dalo diskutirati, ali ponavljam to ne bi trebao biti problem za one koji su ponovno inficirani pod uvjetom da imaju imunološko pamćenje na ovaj virus – kaže dr. Jonjić.

Za njega ova činjenica ne kompromitira razvoj i možebitni uspjeh cjepiva.

– Dapače, vrlo je moguće da će titar virus-specifičnih protutijela induciran nakon cjepiva biti puno jači i dulje trajati od onog induciranog nakon prirodne infekcije. To vjerojatno nije isto kao kod gripe, jer trebamo sezonsko cjepivo za gripu kako bi u cijepljenih ljudi stvorili antitijela za nove antigenske determinante virusa gripe koje su posljedica mutacije gena za površne antigene virusa gripe. Takve promjene se prate i cjepiva za gripu se pripremaju upravo na način da cjepiva pokriju te nove determinante na koje nismo mogli steći imunost prethodnim cijepljenjima odnosno infekcijama virusom gripe. Za sada nema nikakvih dokaza da će se SARSCoV-2 ponašati kao virus gripe, odnosno da ćemo imati sezonske epidemije novim sojevima, smatra stručnjak.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 13:13