Article_Top_970x250

Latinska Amerika gubi bitku s koronavirusom

koronavirus u svijetu

Latinska Amerika gubi bitku s koronavirusom

lip 06, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Još jedan loš tjedan je iza Latinske Amerike. Broj slučajeva zaraze koronavirusom te smrtnih ishoda povezanih s covidom-19 raste brže nego igdje u svijetu, javlja CNN.

A, u zemljama koje su najgore pogođene nema znakova da se širenje zaraze smanjuje. Do sada je u ovom dijelu svijeta detektirano skoro 1,2 milijuna slučajeva i više od 60.000 smrti.

WHO: U Južnoj i Srednjoj Americi transmisija još uvijek nije dostigla svoj vrhunac

"Posebno smo zabrinuti za Srednju i Južnu Ameriku, gdje ima mnogo zemalja u kojima epidemija ubrzava”, poručili su ove srijede iz Svjetske zdravstvene organizacije dodavši kako u Južnoj i Srednjoj Americi transmisija još uvijek nije dostigla svoj vrhunac, što znači da će broj zaraženih i umrlih nastaviti rasti. Isto tako, upozorili su zemlje da ne ublažavaju mjere ograničenja kako bi pokrenule ekonomiju prerano. Tri najgore pogođene zemlje Latinske Amerike su Brazil, Meksiko i Peru, gdje živi oko 60 posto cjelokupnog stanovništva ovog područja. S druge strane, Urugvaj se nalazi u bitno boljoj poziciji, prenosi Index.

Brazil je zaglavio u krizi

Brazil je zaglavio u krizi. U zemlji je prijavljeno najmanje 645.771 slučaj zaraze te 35.026 smrti. Nedavno su prešli Italiju i postali treća zemlja po broju mrtvih. A najvjerojatnije će uskoro nadmašiti i Veliku Britaniju po tom pitanju. To znači da će Brazil biti drugi i po broju zaraženih i po broju umrlih te da zaostaje jedino za SAD-om. No isto tako, u Brazilu se provodi puno manje testiranja nego u SAD-u, što znači da je i velik broj neregistriranih slučajeva zaraze.

U najnapučenijoj saveznoj državi Brazila São Paulu, zdravstveni koordinatori smatraju da su neki slučajevi koronavirusa zabilježeni kao respiratorni problem ili SARS, i to zbog malog broja testiranja koja se provode u državi. 

Do 20. lipnja u Brazilu bi moglo biti milijun zaraženih te 50.000 mrtvih

U studiji koju je ovog tjedna objavilo savezno sveučilište Rio Grande do Sul predviđa se kako će do 20. lipnja u Brazilu biti milijun zaraženih te 50.000 mrtvih.U međuvremenu neki od većih brazilskih gradova odlučuju se na popuštanje mjera restrikcija. Rio de Janeiro je tako otvorio crkve, autosalone te neke druge trgovine.

Meksiko je ovog tjedna zabilježio najveće širenje koronavirusa od početka epidemije

S druge strane, u Meksiku su se ovog tjedna dogodile dvije naizgled oprečne stvari. Prvo, Meksiko je ovog tjedna zabilježio najveće širenje koronavirusa te broj umrlih od početka epidemije. U jednom danu zabilježeno je više od 1000 slučajeva smrti.

U zemlji je započelo postupno otvaranje te ublažavanje mera ograničenja

No unatoč crnim brojkama i kontradiktornim porukama vladajućih, u zemlji je započelo postupno otvaranje te ublažavanje mera ograničenja. Zamjenik ministra zdravstva Hugo López Gatell, koji je zadužen za odgovor na koronavirus, preporučio je građanima Meksika da ostaju kod kuće. Rekao je i kako u zemlji epidemija nije završila unatoč tome što se ekonomija ponovo počela pokretati. No predsjednik Andrés Manuel López Obrador građanima je poručio nešto drugo.

“Nemojte krasti, nemojte pljačkati, nemojte izdati jer tako nećete dobiti koronavirus”, rekao je López Obrador koji je ovog ponedjeljka prvi put od kraja ožujka napustio Mexico City da bi otišao na Yucatán. Tamo je otvorio željeznicu koja povezuje pet jugoistočnih saveznih država.

U Meksiku je do sada zabilježeno 110.026 slučajeva zaraze te 13.170 smrti. No i u ovoj zemlji jako se malo provodi testiranja pa se pretpostavlja da je stvarna brojka puno veća.

Ni u Peruu epidemija ne jenjava

I u Peruu epidemija ne jenjava. Ova je zemlja druga u Južnoj Americi nakon Brazila sa 187.400 slučajeva zaraze. No ovdje se provodi puno više testiranja nego u drugim zemljama pa imaju bolju sliku stvarne raširenosti virusa.

No i s tim saznanjima vlasti namjeravaju ponovo pokrenuti ekonomiju. Predsjednik Perua Martin Vizcarra je rekao da bi uskoro moglo biti ponovo pokrenuto oko 80 posto ekonomije. 

Urugvaj je Novi Zeland Latinske Amerike

No u Urugvaju je situacija potpuno drugačija, a ovu zemlju se naziva Novim Zelandom Latinske Amerike zbog načina na koji su odgovorili na epidemiju koronavirusa. U Urugvaju, koji graniči s Brazilom, ima oko 3,5 milijuna stanovnika, a zabilježena su tek 832 slučaja zaraze. Od 24. svibnja zabilježena je tek jedna smrt, a sveukupno su 23 osobe preminule od covida-19.

Olabavljenje mjera restrikcije u Urugvaju je započelo početkom svibnja.

Stručnjaci smatraju da su razlozi zbog kojih se Urugvaj dobro nosio s epidemijom višestruki. Vrlo rano su na epidemiju odgovorili strogim mjerama, među kojima je i karantena, pokrenuli su učinkovit i raširen sustav praćenja i izolacije zaraženih, provodili su nasumična testiranja te su oformili posebno povjerenstvo za odgovor na nastalu krizu.

Olabavljenje mjera restrikcije u Urugvaju je započelo početkom svibnja. A 1. lipnja su ponovo otvorene primarne i sekundarne škole te se polako počela pokretati i ekonomija. 

Dnevnik.ba