StoryEditor
UGLEDNI POLITOLOG O FEDERALNOM PARLAMENTARCU

LASIĆ POZVAO ARAPOVIĆA DA SE ISPRIČA: Ovo sa zahtjevom za zaustavljanjem gradnje zgrade HNK Mostar bilo je jadno!

Piše desk  /  28.03.2022., 21:08h
Podsjećamo, sinoć je u mostarskom hotelu Bristol održana javna tribina “Koalicije ‘Država‘”, a na kojoj je Adis Arapović govorio o svom djelovanju u ZD Parlamenta FBiH.

-Dragi Adise, govorim prijateljski, ovo sa zgradom HNK je bilo jadno!, napisao je prof. dr. Mile Lasić, komandirajući na Facebooku inicijativu Adisa Arapovića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH koji je ispred političke organizacije “Koalicija ‘Država'” zatražio zaustavljanje projekta izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Upravo na “Svjetski dan kazališta”, koji se u Mostaru obilježio i u NPM, gdje smo uživali u dobroj predstavi “Bilo jednom…”, i u MTM-u i u HNK-u, koalicija “Država” je održala svoj skup i obrukala se. Meni je to svejedno, jer u toj koaliciji i nema imena vrijedna spomena, ali me boli što se jedan od najboljih bh. politologa dr. sc. Adis Arapović, kojemu sam i promovirao njegovu doktorsku disertaciju u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, obrukao sa zahtjevom za zaustavljanjem gradnje zgrade HNK u Mostaru. Dragi Adise, to je politikantstvo, nedostojno jednoga dobrog politologa, informirajte se o HNK-u i ispričajte se…, napisao je Lasić na Facebooku.

Podsjećamo, sinoć je u mostarskom hotelu Bristol održana javna tribina “Koalicije ‘Država'”, a na kojoj je Adis Arapović govorio o svom djelovanju u ZD Parlamenta FBiH.

”Mi smo u Federalnom parlamentu podnijeli amandmane na proračun koji su važni za građane. Tražimo potpuno ukidanje privilegija desetak funkcionera koji raspolažu s preko 700.000 KM. Tražili smo da se taj novac planira za Fond solidarnosti, gdje nikad nema dovoljno novca za liječenje djece i drugih naših sugrađana. Također, tražimo zaustavljanje projekta izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, upravo nekoliko stotina metara odavde gdje je oborena tzv. Herceg-Bosna, a na čemu je radio kolega Amer Obradović. Također, zatražili smo brisanje s dnevnog reda zakona o porezu na dohodak i doprinosima, jer nisu dobro pripremljeni, a uputili smo i amandmane koji idu u korist rasterećenja radničkih plata, kao i transparentnosti u smislu da uplatitelji doprinosa dobiju adekvatnu kontrauslugu”, rekao je Arapović.

Arapović je inače bivši program menadžer nevladine organizacije “Centar civilnih inicijativa” (CCI) nakon čega je krenuo u politički angažman kroz Radončićev SBB. Tako je ovaj politolog u Zastupnički dom federalnog parlamenta ušao s kompenzacijske liste da bi u svibnju prošle godine napustio SBB te u Parlamentu nastavio djelovati kao samostalni zastupnik priključivši se potom novoformiranoj “Koaliciji ‘Država'”.

Mile Lasić umirovljeni je profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru na kojem je predavao od pokretanja studija politologije.

Smatra ga se vodećim eurologom u BiH i jednim od najboljih politologa u bivšoj Jugoslaviji.

Posebno su značajne njegove knjige koje govore o tematici Europske unije te integriranja u istu poput “Europska unija – nastanak, strategijske nedoumice i integracijski dometi”, “Uzaludni proeuropski pledoaje – prilozi ‘refleksivnim modernizacijama’”, “Transnacionalne socijalizacije politike i institucije Europske unije”, ali i “Aporije multikulturalnosti u svijetu i kod nas.”

Lasić je pisao i za mnoge istaknute tiskovine u BiH poput Večernjeg lista, Dnevnog lista, Oslobođenja i drugih.

Profesor Lasić rođen je u mjestu Uzarići pored Širokog Brijega, bio je jugoslavenski i bh. diplomat u Njemačkoj, a posljednjih petnaestak godina proveo je na mostarskom Sveučilištu.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 06:43