Article_Top_970x250

Lani izdano 2.908 radnih dozvola, najviše državljanima Srbije i Turske

podaci agencije za rad i zapošljavanje

Lani izdano 2.908 radnih dozvola, najviše državljanima Srbije i Turske

kol 27, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Da radna snaga ne odlazi samo put stranih zemalja, nego i u suprotnom smjeru, iz stranih zemalja u BiH, govore podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH, prema kojima je lani izdano 2.908 radnih dozvola u BiH, što je za 315 dozvola više nego godinu ranije.

“Od ovog broja u Federaciji BiH je izdano 1.848, u Republici Srpskoj 920, a u Brčko distriktu BiH 140 radnih dozvola”, podaci su ove agencije.

Radne dozvole izdaju nadležne službe i zavodi za zapošljavanje.

U Zavodu za zapošljavanje RS su kazali da je u prvih šest mjeseci ove godine izdano 575 radnih dozvola stranim državljanima, dok su u Federalnom zavodu za zapošljavanje istaknuli kako zbog kvara na aplikaciji nisu u mogućnosti dostaviti tražene podatke.

Kako navode iz Agencije, najviše dozvola je lani izdano u oblasti trgovine na veliko i malo, te popravke motornih vozila i motocikala, i to 667 dozvola.

“Nakon te djelatnosti slijedi poslovanje nekretninama za koje je izdano 356, dok je za prerađivačku industriju izdato 268 radnih dozvola”, stoji u izvještaju o radnim dozvolama ove agencije.

Kako je navedeno, u kategoriji ostalih uslužnih djelatnosti je izdano 237 dozvola za rad, za umjetnost, zabavu i rekreaciju 224, a za obrazovanje 207.

Prema ovim podacima, najviše radnih dozvola je izdano državljanima Srbije, i to 733, dok je državljanima Turske izdana 331 dozvola.

“Državljanima Hrvatske je izdano 170 radnih dozvola, a državljanima Kine 147 dozvola”, istaknuto je u Agenciji.

Ono što je posebno zanimljivo jest da su 54 dozvole izdane državljanima Njemačke, 24 osobama s državljanstvom Austrije, a državljanima SAD-a 2 radne dozvole, pišu Nezavisne. “Državljanima ostalih država je izdano 385 dozvola, osobama s državljanstvom Ruske Federacije 45 dozvola, dok je Italijanama izdano 110 dozvola”, navedeno je u izvještaju. Među osobama kojima su još izdane dozvole za rad su i državljani Libije, Sirije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Katara, Jordana i drugih država, piše ero.tel.

Dnevnik.ba