Article_Top_970x250

Lajčak: S američkim partnerima tijesno radimo na pitanjima u vezi s BiH

izaslanik eu za zapadni balkan

Lajčak: S američkim partnerima tijesno radimo na pitanjima u vezi s BiH

ruj 19, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Europska unija vrlo tijesno surađuje s američkim partnerima s kojima dijeli iste prioritete i poglede na budućnost Bosne i Hercegovine, a ta suradnja od suštinskog je značaja u pokretanju BiH prema naprijed i provođenju reformi - poručio je posebni izaslanik Europske unije za zapadni Balkan Miroslav Lajčak.

Lajčak je za Politicki.ba kazao da je taj zajednički rad, primjerice, bio od ključnog značaja u podršci lokalnih lidera da, prije ljeta, postignu politički sporazum kojim se omogućava održavanje lokalnih izbora u Mostaru, prvi put nakon 12 godina.

- Kada ste aplicirali za članstvo u EU, veljače 2016. godine, napravili ste veliki iskorak i stratešku odluku da se nedvosmisleno zaputite na put integracije u EU. Od tada, Vijeće EU usvojilo je jasnu mapu puta, uključujući i 14 ključnih prioriteta za državu kako bi se kretala naprijed na tom putu. EU je snažno angažirana u BiH s ciljem podrške vlastima vaše zemlje kako bi proveli tu agendu. Naši ljudi na tome rade u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru - rekao je Lajčak.

EU, naveo je, ima direktan interes kada je sudbina njenog najbližeg susjedstva u pitanju. Promovira europske vrijednosti i standarde, te ulaže značajna sredstva da bi se pomogao razvoj regije u skladu s europskom perspektivom.

- S novom Europskom komisijom i visokim čelnicima EU imamo jasno opredjeljenje, zapadni Balkan će biti u centru pažnje EU. Nova metodologija proširenja, kao i odluka da se otvore pregovori o pristupanju Albanije i Sjeverne Makedonije, koja je davno trebala biti donesena, su jasna potvrda da je naš interes za regiju obnovljen - rekao je Lajčak.

Komentirao je povezivanje nezavisnosti Kosova s Republikom Srpskom, navodeći da dijalog Beograda i Prištine ima za cilj doprinijeti stabilnosti cijele regije.

- Kao takav, mi očekujemo da svi politički lideri zapadnog Balkana aktivno podržavaju proces, a to znači i da se suzdržavaju od bilo kakvih izjava koje nepotrebno doprinose političkim podjelama i negativno utječu na dobrosusjedske odnose u regiji- naglasio je Lajčak te dodao da je, što se BiH tiče, pozicija EU uvijek bila jasna, da podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost.

U vezi s izborima u Crnoj Gori kazao je da su bili miroljubivi i u natjecateljskoj atmosferi.

- Izlaznost je bila visoka, a sve su pratili međunarodni i domaći promatrači, akreditirani pri Državnoj izbornoj komisiji. Ohrabrujuće je da je novoformirana koalicija potpisala dokument kojim potvrđuje vanjskopolitičku orijentaciju zemlje i europski put. Očekujemo da ovo opredjeljenje bude jasno prezentirano u programu vlade - istakao je Lajčak.

Crna Gora je, kaže, daleko napredovala u procesu pristupanja EU.

- Spremni smo nastaviti raditi sa svim akterima u tom pravcu - poručio je Lajčak.

Dnevnik.ba