StoryEditor

Lajčak: Priznajem odluke Međunarodnog suda pravde o Kosovu

Piše D  /  16.04.2020., 07:04h

"Ja poštujem odluku ICJ-a koji kaže da to nije bilo gaženje međunarodnih zakona i to je promijenilo situaciju. Ja sam diplomat i naravno da poštujem međunarodne institucije i odluke ICJ-a su nešto što svi trebaju poštovati. Najznačajnije je da dolazim otvorenog uma, nemam tajnu agendu i donosim svoje iskustvo kako bi riješili neriješene probleme između Kosova i Srbije", kazao je Lajčak.

Upitan o izjavama premijera Kosova u ostavci Albina Kurtija da postoji spreman tajni sporazum Kosova i Srbije koji samo treba potpisati, Lajčak kaže da nikada nije čuo za takav sporazum.

"Neću spekulirati, ja to ne radim. Ja nisam vidio takav sporazum niti mi je netko rekao da postoji takav sporazum. Radim samo s činjenicama, imamo jasnu agendu, imamo dijalog i znamo koji je naš cilj. Spekulacije ostavljan drugima, ja sam u potpunosti fokusiran na ono što imam pred sobom, to je dijalog, što je i moj mandat“, kazao je on.

Kaže da je EU jasno stavila do znanja da od Kosova i Srbije očekuje da se Suzdržavaju od bilo kakvih aktivnosti koja potencijalno mogu pogoršati situaciju, jer "želimo stvoriti atmosferu za pozitivan rezultat dijaloga i to su naša očekivanja".

Lajčak smatra da je realno očekivati da sporazum Kosova i Srbije postigne do ožujka sljedeće godine, ali da nije najbitnije hoće li to biti u ožujku ili travnju, ono što je značajno jest "kvaliteta tog sporazuma".

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 21:34