StoryEditor

Lajčak: Priština mora formirati "Zajednicu srpskih općina"

Piše D  /  15.10.2020., 02:10h

On je na konferenciji za novinare, nakon završene posjete Prištini rekao da je Briselskim sporazumom iz 2013. godine i 2015. godine predviđeno formiranje ZSO, ali da to do danas nije učinjeno.

"To mora da bude osnovano u skladu s Ustavnim sudom. Razgovor o Statutu bi trebalo da bude naredni korak. Dio sveobuhvatnog sporazuma je da sporazum počinje da se primjenjuje nakon potpisivanja. Detalji o ZSO moraju da se dogovore", rekao je Lajčak.

"Na svim sastancima mi je rečeno da je dijalog važan za Kosovo. Potvrdili su mi da će Kosovo ispuniti sve obaveze, uključujući i ZSO", rekao je Lajčak, prenosi Koha.

On je dodao da stvari moraju biti  jasne oko toga što je potpisano.

"Razgovaramo o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Pokušati ću da dođem do normalizacije. Nisam u poziciji da želim sporazum više od Kosova i Srbije. Ako nema volje za sporazumom, neće ga ni biti. Nema normalizacije bez ZSO. Kosovo je potpisalo Sporazum, Skupština ga je razlikovala. ZSO je dio pregovora", rekao je Lajčak.

Prema njegovim riječima, ključni princip implementacije jeste da se poštuje sve što je potpisano kao i da je princip svih pregovora kompromis.

"Ako želim nešto, moram nešto i da dam. Pravimo kompromise da dobijemo nešto", rekao je Lajčak.

On je dodao i da se u pregovorima razgovara o otvorenim pitanjima, a da sporazum dolazi kao rezultat kompromisa.

Lajčak je kazao da je tijekom boravka u Prištini obavio 25 sastanaka s političkim liderima i da je napravio približnu sliku političke situacije na Kosovu.

"Sporazumom težimo stabilizaciji regije", rekao je on.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 01:08