StoryEditor

Lajčak posebni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine

Piše D  /  08.02.2020., 05:02h

Podsjećamo, do posljednjeg trenutka se vodila rasprava o tome tko bi mogao biti izabran, a u opciji je bila čak i ideja da ne bude nitko, već da taj posao vodi visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnost Josep Borel.

Iako je “Nezavisnim” iz nekoliko izvora rečeno da još ništa nije odlučeno, čini se da se ipak “prelomilo” u korist slovačkog diplomata.

Naime, iako većina nije protiv Lajčaka, problem je predstavljalo to što bi on bio drugi europski predstavnik koji bi se pitanjem Kosova bavio iz vizure zemlje EU koja ne priznaje njegovu neovisnost.

Rečeno je da je Lajčak imao nekoliko razgovora na visokoj razini s njemačkim dužnosnicima i da je uspio uvjeriti Nijemce da ta činjenica neće omesti njegovu nepristranost, ali da postoje određena razmišljanja da je dovoljno to što je Josep Borel iz Španjolske, odnosno zemlje koja ne priznaje kosovsku neovisnost.

Sugovornici banjalučkih novina su istaknuli da je manji skandal na razini EU izbio kada se pojavila vijest da će Španjolska bojkotirati Summit EU – zapadni Balkan u svibnju u Zagrebu zbog prisustva Kosova. Sugovornik je istaknuo da je nakon te vijesti uslijedilo “peglanje” odnosa unutar EU, te javna izjava španskih dužnosnika da summit ta zemlja, ipak, neće bojkotirati.

“Ovo su sve problemi koji su se pojavili, zbog čega postoji oprez u vezi s Lajčakovim imenovanjem”, rekao nam je sugovornik Nezavisnih.

Drugi sugovornik ističe da je EU trenutno najbliža opciji da uopće ne bude imenovan specijalni predstavnik, iako se o tome intenzivno razmišljalo.

Što se tiče Kosova, oba sugovornika ističu da je, nakon povlačenja američkih snaga iz Sirije, i Rusija neizravno iskazala spremnost da ne blokira previše po pitanju kosovskog rješenja, ali nitko nije mogao eksplicitno potvrditi da je postignut bilo kakav dogovor. Obojica se, pak, slažu da je Sirija, poslije Ukrajine, najvažniji ruski vanjskopolitički interes, te da je to pitanje bitnije od zapadnog Balkana.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 03:05