Article_Top_970x250

Lajčak: Ideja o razmjeni teritorija suprotna međunarodnom pravu

kosovsko pitanje

Lajčak: Ideja o razmjeni teritorija suprotna međunarodnom pravu

svibnja 12, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Specijalni izvjestitelj EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak kaže da je cilj dijaloga kojim posreduje EU da se dođe do pravno obvezujućeg sporazuma između Srbije i Kosova.

- To mora biti usklađeno s međunarodnim pravom i doprinijeti stabilnosti regije. Ideja o razmjeni teritorija suprotna je tome - napisao je Lajčak na svom Twitter profilu.

 Prošlog tjedna europski povjerenik za proširenje Oliver Varhely ocijenio je da je u dijalogu Srbije i Kosova neophodno da se postigne dogovor koji je obostrano prihvatljiv i koji ne predstavlja rizik za druge zemlje u regiji.

- Razmjena teritorija je u drugom planu, ono što je primarno jest da imamo dvije strane za stolom spremne da razgovaraju i dođu do rješenja - rekao je Varhely.

Prethodno je šef diplomacije EU-a Josep Borrell konstatirao da EU "ne može biti veći katolik od pape" kada je riječ o dogovoru Srbije i Kosova, prenosi Al Jazeera Balkans.

Mediji s Kosova su ovakav odgovor protumačili kao potencijalnu Borrellovu podršku ideji o razmjeni granica, što je kasnije demantirano iz ureda visokog predstavnika.

Dnevnik.ba