StoryEditor
lutanje u mraku

Lajčak: EU trenutno nema strategiju za zapadni Balkan

Piše desk  /  28.08.2022., 16:06h

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja regiona zapadnog Balkana Miroslav Lajčak izjavio je danas u Beču da Unija trenutno nema strategiju što da radi s oviom regijom.

Lajčak je u obraćanju sudionicima Inicijative međuparlamentarne suradnje zapadnog Balkana o temi "Stabilnost i odnosi s EU - perspektive iz parlamenata", koju je organizirala Fondacija "Konrad Adenauer", rekao da je proširenje alat EU, te da je u pristupne pregovore potrebno što prije uključiti sve zemlje zapadnog Balkana, priopćeno je iz parlamenta BiH, prenosi Srna.

U radu konferencije sudjelovala je i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Alma Čolo.

Specijalni izaslanik njemačke Vlade za zemlje zapadnog Balkana Manuel Sarrazin naglasio je da je Njemačka veoma zainteresirana za nastavak Berlinskog procesa, kao i za teme zelene agende i energije u regionu.

Sarrazin je izrazio zainteresiranost za transparentnost izbornog procesa, te za funkcionalnost Federacije BiH, na čemu, kako je rekao, treba raditi nakon izbora.

Specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Escobar smatra da novog rata neće biti, da treba raditi na razvoju ekonomskih mogućnosti u regionu, naročito u oblasti energije, IT tehnologija i komunikacija, navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

28. siječanj 2023 08:42