Article_Top_970x250

Lajčak: EU je donijela upitnik i očekuje rezultate, ali BiH je ponovno u staroj priči

sastanak s Ivanićem

Lajčak: EU je donijela upitnik i očekuje rezultate, ali BiH je ponovno u staroj priči

svibnja 18, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

(Foto: FENA/Ivan Rozić)

- BiH ima svoju sudbinu u svojim rukama i ima perspektivu ulaska u EU, no to ide veoma sporo i gubi se previše vremena. To je zbog kompliciranog sustava i zbog toga što je interes pojedinaca i političkih stranaka dosta često iznad interesa zemlje – istaknuo je šef slovačke diplomacije.

Ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak ocijenio je u četvrtak u Mostaru kako je pao interes pojedinih političara u BiH za europski put te zemlje te da se BiH ponovno nalazi u staroj priči - tko protiv koga.

- EU je ozbiljna. Mi smo donijeli upitnik i očekujemo rezultate. No, čini mi se da je interes za te europske stvari pao i da smo ponovno u staroj bh. priči tko protiv koga - naglasio je, te dodao kako se u BiH gubi proeuropska dinamika, ali da je sve moguće.

On je u izjavi za medije nakon susreta s predsjedateljem Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem s kojim je razgovarao o trenutnim političkim događanjima i europskom napretku zemlje ocijenio kako BiH ima europsku perspektivu, no da to ide veoma sporo i da se gubi previše vremena.

- BiH ima svoju sudbinu u svojim rukama i ima perspektivu ulaska u EU, no to ide veoma sporo i gubi se previše vremena. To je zbog kompliciranog sustava i zbog toga što je interes pojedinaca i političkih stranaka dosta često iznad interesa zemlje – istaknuo je šef slovačke diplomacije, prenosi Fena.

Ustvrdio je kako je još godinu i pol dana do slijedećih izbora, a neki političari više razmišljaju o izborima nego o tome što treba da se uradi s reformskom agendom, završetku procesa oko upitnika te da zemlja ide dalje prema EU.

Komentirajući izjave pojedinih američkih dužnosnika da na Balkanu jačaju nacionalističke tenzije, kazao je kako je točno da tenzije jačaju i to posebno između Srbije i Albanije, ili što se može vidjeti iz izjava srpskih i albanskih političara, naročito od albanskih koje su, kako tvrdi, neprihvatljive i nikome ne pomažu.

S njegovim viđenjem situacije u BiH složio se i predsjedatelj Ivanić koji također smatra kako se BiH nepotrebno zaustavila prema svom putu u EU.

- Izgubili smo vrijeme na neke nepotrebne teme oko kojih smo trebali imati dogovor, razvilo se nepovjerenje, a druge su teme došle, kao što je priča oko ispunjavanja upitnika, izvršavanja obveza i sl. – kazao je Ivanić.

Dodao je kako će kao Predsjedavajući Predsjedništva BiH učiniti sve da zemlja napravi neke pomake i da se važne stvari pokušaju vratiti na normalan kolosijek i suradnju.

Dnevnik.ba