StoryEditor

Lajčak bi mogao postati novi izaslanik EU za zapadni Balkan

Piše D  /  10.01.2020., 01:01h

Tu informaciju objavio je danas specijalizirani portal za praćenje europskih institucija EURACTIV.com uz pojašnjenje da je tu poziciju uspostavila Europska komisija u suradnji s Europskom službom za vanjske poslove (EEAS) za koju je Lajčák kratko radio.

EU do sada nije imala specijalnog predstavnika za regiju koji pokazuje aspiracije za članstvo u EU, a pregovori Beograda i Prištine vođeni su uz posredovanje bivše visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnost Federice Mogherini.

Beograd i Priština su uz posredovanje Bruxellesa vodili dijalog s ciljem postizanja sveobuhvatnog sporazuma, međutim, dijaloga nema više od godinu dana. Prekinut je krajem 2018. godine kada je Priština uvela takse od 100 posto na robu iz Srbije i BiH.

Poslije taksi, nova kočnica su bili izbori, najprije europski u svibnju 2019. godine, a zatim i na Kosovu u listopadu, dok u Srbiji tek slijede izbori vjerojatno u travnju ove godine.

Od prije nekoliko mjeseci i Sjedinjene Američke Države imaju specijalne izaslanike u regiji– Matthew Palmer je postavljen za specijalnog predstavnika državnog tajništva Mikea Pompea za zapadni Balkan, a Richarda Grenella predsjednik SAD-a Donald Trump imenovao je za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, prenosi FENA.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 10:29