StoryEditor
pregovori

Lajčak: Ako nema Zajednice srpskih općina, nema ni dogovora

Piše fena  /  14.03.2023., 18:12h

Posebni predstavnik Europske unije za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak kazao je kako europski prijedlog za rješenje kosovskog pitanja govori o normalizaciji, a ne "o nekoj kapitulaciji" i da "ako nema Zajednice srpskih općina (ZSO), nema ni dogovora".

"Nije cilj da neko pobjedi ili izgubi. Cilj je da tražimo win-win situaciju i da otvorimo europska vrata", naglasio je Lajčak u intervjuu za Radioteleviziju Srbije.

Sastanak u Ohridu ima cilj da se dvije strane dogovore oko ispunjavanja sporazuma koji ima toliku podršku EU kakve se, kako je Lajčak naglasio, on ne sjeća u prošlosti.

Formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) preduvjet je za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, te za sigurnost i zaštitu prava srpskog naroda na Kosovu, poručio je u ponedjeljak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon sastanka s posebnim predstavnikom EU-a Miroslavom Lajčakom.

Vučić je u ponedjeljak s Lajčakom razgovarao o europskom prijedlogu o Kosovu, formiranju ZSO "i drugim potrebnim koracima u cilju normalizacije odnosa Srba i Albanaca", priopćeno je iz Vučićeva ureda.

Lajčak je došao u Beograd poslije prošlotjednog posjeta Prištini, u sklopu priprema za predstojeći sastanak čelnika dviju strana pod pokroviteljstvom EU-a u Ohridu 18. ožujka.

Kosovski premijer Albin Kurti rekao je da mu je europski dužnosnik ponudio 15 modela za zajednicu srpskih općina koji sad razmatraju njegovi savjetnici i pojedini ministri.

On je za Kohu ditore rekao da će iz tih "dobro poznatih" modela, po kojima su organizirane nacionalne manjine unutar EU-a, uzeti elemente na temelju kojih bi manjine na Kosovu bile tretirane na pravi način.

Priština je obvezu osnivanja ZSO-a preuzela Briselskim sporazumom pod pokroviteljstvom EU 2013. ali ju nije ispunila, inzistirajući da to tijelo ne može imati izvršne ovlasti i da ne želi "Republiku Srpsku" na teritoriju Kosova.

Beograd, pak, inzistira da formiranje ZSO u sadašnjoj fazi pregovora mora biti polazna točka za daljnji tijek dijaloga o primjeni europskog plana za Kosovo.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 15:31