Article_Top_970x250

Lagumdžija: Nakon uspostavljanja koalicije sa SDA obavio sam umru, mali Hadž

bivši šef SDP-a BiH

Lagumdžija: Nakon uspostavljanja koalicije sa SDA obavio sam umru, mali Hadž

sij 12, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

(Foto: Slobodna Bosna)

Boraveći na samitu Organizacije islamske suradnje (OIC – Organisation of Islamic Cooperation), kao gost kralja Abdullaha boravio sam u njegovom kompleksu u Mekki. Kao i dio kolega iz drugih zemalja, prihvatio sam poziv domaćina da tijekom OIC samita s našim veleposlanikom obavim umru, objavio je na svom Facebook profilu Zlatko Lagumdžija pojašnjavajući pisanje nekih medija da je prije šest godina obavio hadž.

Lagumdžija je tada išao na Izvanredni samit OIC-a koji je održan u vrijeme mjeseca ramazana, točnije u kolovozu 2012. godine na inicijativu saudijskog kralja Abdullah bin Abdulaziz al-Sauda povodom početka eskalacije snažne krize/rata u Siriji.

Na samit je išao kao ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

"Na samit sam otišao koristeći iznajmljeni zrakoplov kompanije Avaz, a čije su usluge (lako provjerljivo) zbog rute kretanja bile daleko jeftinije i efikasnije u odnosu na standardne komercijalne letove koji su u tom trenutku bili raspoloživi. Dakle, ruta kretanja od Sarajeva do Mekke je vodila preko Bejruta, radi sastanka sa našim diplomatima koji borave na Bliskom istoku i radi pomoći našim državljanima koji su se u tim trenutcima nalazili u ratom obuhvaćenim područjima u Siriji ili bili na putu 'spasa' skupa s tisućama drugih izbjeglica", napisao je Lagumdžija osvrćući se na navode Slobodne Bosne da je na ovaj put išao sa suradnicima te da je putovao privatnim zrakoplovom u vlasništvu Fahrudina Radončića, a da je let plaćen državnim novcem.

Dalje je naveo da je boraveći na samitu OIC-a, kao gost kralja Abdullaha boravio u njegovom kompleksu koji se nalazi svega stotinjak metara od Velike džamije u Mekki na čijem se centralnom mjestu nalazi Kaba.

"Kao i dio kolega iz drugih zemalja, prihvatio sam poziv domaćina da tijekom OIC samita s našim veleposlanikom obavim umru", dalje se navodi u njegovom priopćenju.

Dalje je Lagumdžija naveo da je njegov precizan stav bio i ostao da u tome niko civiliziranne bi trebao vidjeti ništa sporno, naprotiv.

"Također je točno da se ovom činjenicom nisam služio u "političkom" životu, niti na ovaj način skupljao političke poene, što bi mnogi na mom mjestu činili ili čine i danas. Oduvijek sam imao pojačano gađenje prema lažnim moralistima i 'multikulturalizmu' kojem je problem što sam bio u Mekki, a istovremeno, na primjer, pozdravljaju kao dokaz sekularizma moj odlazak u Vatikan na ustoličenje novoizabranog Pape Franje", zaključio je Zlatko Lagumdžija.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250