Article_Top_970x250

Lagumdžija: Ljevicu vode SDA i NiP. DF na ovim izborima nestaje sa političke scene

bivši prvi čovjek SDP-a BiH

Lagumdžija: Ljevicu vode SDA i NiP. DF na ovim izborima nestaje sa političke scene

stu 24, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: N1

Upitan ko je najveći pobjednik izbora rekao je da nema nikakve dileme da je najveći pobjednik NiP.

Zlatko Lagumdžija, bivši predsjednik SDP-a za Start je analizirao rezultate proteklih lokalnih izbora, pobjednike i gubitnike, rezultat SDP-a, kandidaturu Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva.

- Ovo je najlošiji rezultat SDP-a od 1998. godine. kada saberete broj glasova za općinska vijeća, odnosno kantonalne i entitetske parlamente, ako uzmete u obzir i Opće izbore. Evidentno je da je u zadnjih 10 godina identična stvar i u Sarajevskom kantonu. Sa druge strane SDP je uvijek bio prva stranka u Tuzlanskom kantonu, ali sada ih je SDA pretekao. Do sada se uvijek pokazivalo da koji rezultat SDP napravi u Sarajevu takvu će poziciju imati i na nivou Federacije BiH. Kada smo pobjeđivali u Sarajevu, bili smo broj jedan i u BiH. Danas, zahvaljujući rasitnjenoj političkoj sceni SDP je sada tek četvrta stranka u KS. Međutim, ono što je po meni zabrinjavajuće je to što je ljevica u cjelini dramatični gubitnik ovih izbora jer se ne može govoriti o Četvorki kao ljevici – kazao je Lagumdžija za Start.

 

Bogićević velika figura

Dodao je da, ako uzmemo SDP, DF, Socijaldemokrate, Našu Stranku, SDU i USD, a na drugoj strani imate desni centar; SDA, SBiH, SBB, Narod i Pravdu i slične stranke, vidjet ćete da je na ovim izborima desnica otišla naprijed, a ljevica koja je bila stavljena u dvije „zelene kolone“ , jednu pod vodstvom SDA, a drugu pod vodstvom NiP-a, doživjela je potpuni krah i u Sarajevu i u BiH.

- Moram naglasiti da je najveći uspjeh SDP-a izbor Ernesta Imamovića za gradonačelnika Goražda. To je bez ikakve dileme najveći uspjeh SDP-a. To je u ravni pobjede Četvorke za načelnička mjesta u Sarajevu, Banja Luci i u Tomislavgradu. Ernest Imamović spada u vrh pobjednika u cijeloj BiH. To je velika svjetla točka SDP-a. Ono što posebno zabrinjava je što je SDP eliminiran iz Republike Srpske. Ovo je prvi put da SDP u RS-u nema nijednog vijećnika – rekao je Lagumdžija.

Komentirajući kandidaturu Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva, Lagumdžija je rekao da je on „sam po sebi figura koja je veća od rezultata bilo kakve političke stranke ljevice, posebno SDP-a“.

- Drago mi je što je prihvatio kandidaturu. Možda jedan od najvećih uspjeha Četvorke jeste izbor Srđana Mandića u Centru i da Bogićević bude gradonačelnik Sarajeva. Mislim da će to biti možda prvi gradonačelnik od rata za koga će u Gradskom vijeću dići ruku svi vijećnici iako ne znam ko će biti u njegovom sastavu.

On je rekao da, nažalost, „Četvorka“ u Sarajevu ima više glasova nego u ostatku BiH zajedno.

 

Nema dilema o pobjedniku

- To je najlošija stvar ovih izbora. Četvorka ima glasove samo tamo kuda ide tramvaj - rekao je Lagumdžija.

Upitan ko je najveći pobjednik izbora rekao je da nema nikakve dileme da je najveći pobjednik NiP.

- Sa druge strane, ovdje su pobijedili načelnici koji ne dolaze iz „mainstream“ stranaka. SDA je bez ikakve dileme veliki gubitnik ako gledate kroz načelničke pozicije – Tuzla, Zenica, Bihać, Goražde, gradske općine u Sarajevu... Ni u jednoj većoj gradskoj sredini SDA nema (grado)načelnika. Međutim, ako promatramo općinska vijeća SDA nije najveći gubitnik. To je ljevica u cjelini, a posebno DF i SDP. DF je stranka koja na ovim izborima nestaje sa političke scene – rekao je bivši lider SDP-a.

Dnevnik.ba