StoryEditor
reakcija na obraćanje von der Leyen

Lagumdžija: "Je li nas EU ostavila da čekamo ‘rusku specijalnu vojnu operaciju‘?"

Piše desk  /  14.09.2022., 17:36h

Zlatko Lagumdžija, nekadašnji ministar vanjskih poslova BiH, reagirao je na današnje obraćanje predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

On je kazao da ono mora biti poziv bosanskohercegovačkoj javnosti da traži urgentan i osmišljen odgovor Predsjedništva i Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine, kao i od čelnika stranaka koji su nedavno u Briselu preuzeli zajedničke obaveze od predsjednika Europskog vijeća Charles Michela i visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella.

"Ukrajina je danas, s pravom, dobila novu konkretnu podršku Europske unije, a zemlje Zapadnog Balkana kao i Bosna i Hercegovina su ostavljeni istočnim uticajima kao da se ne radi o geostrateškom interesu EU. Nama samo ostaje nada da to ne znači da moramo čekati ‘rusku specijalnu vojnu operaciju’ da se EU ‘probudi’ na Zapadnom Balkanu", poručio je Lagumdžija.

Naime, u svom godišnjem obraćanju o stanju Unije u Europskom parlamentu u Strasbourgu, predsjednica Europske komisija Ursula von der Leyen je najavila da danas odlazi u Kijev, gdje će se susresti s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"Želim u potpunosti mobilizirati naše zajedničko tržište. U Ukrajini ima puno dobrih, pametnih kompanija. Želimo proširiti ovu korisnu suradnju. Ukrajinu ćemo uključiti u naše slobodno robno područje. Pravo je vrijeme za to. Naše jedinstveno tržište je jedno od najvećih tržišta. Znamo koliko je to priča o uspjehu, a to će biti i priča o uspjehu za naše ukrajinske prijatelje", citirao je Lagumdžija u svom Facebook postu predsjednicu Europske komisije.

Kazala je još da u Kijev ide kako bi radila na tome da toj napadnutoj zemlji omogući pristup jedinstvenom tržištu EU, baš kao i ulazak u EU područje besplatnog roaminga.

Nakon kandidatskog statusa, sa novom odlukom koju je danas najavila predsjednica Europske komisije, Ukrajina bi postala svojevrstan dio Europskog jedinstvenog tržišta u kojem su 27 zemalja EU, Švicarska, Norveška i Island.

"Do ovoga je Ukrajina došla ne samo dobrom voljom EU već prije svega višemjesečnim osmišljenim i organiziranim lobiranjem da do ovoga dođe. Svima je bilo jasno da magloviti kandidatski status Ukrajine u ovakvoj situaciji je ravno moralnoj a ne stvarnoj podršci kao što je to slučaj sa ulaskom u jedinstveno tržište EU. Naši mediji su prenijeli da je ovom prilikom upućena podrška kandidatima i potencijalnim kandidatima za EU rekavši da je ‘vaša budućnost u Europskoj uniji i EU nije kompletirana bez vas kao njenih članica’. Toliko o zemljama Zapadnog Balkana", poručio je Lagumdžija.

Našim europskim prijateljima, dodao je, umjesto jalovih rasprava o Otvorenom Balkanu, region mora poslati jasnu poruku da ne postoji ni jedan ozbiljan razlog zašto se ne ponudi otvaranje zajedničkog puta ka članstvu u Europskoj ekonomskoj zajednici kroz pristup jedinstvenom tržištu EU zemljama Zapadnog Balkana kao što je to danas urađeno Ukrajini.

"Bosna i Hercegovina ima pravo, obavezu i državni interes da bude lider tog procesa, a ne da godinama ‘kukumavčimo’ za dobijanje kandidatskog statusa koji bi bio samo pokriće da se narednih godina ništa ozbiljno ne radi na neophodnim reformama", zaključio je Lagumdžija.

Dnevnik.ba

07. prosinac 2023 10:32