StoryEditor

Lagumdžija: Biden i Merkel su najjače karte bošnjačke politike

Piše D  /  17.12.2020., 06:12h

Najjača karta bošnjačke političke elite u BiH su Joe Biden i Angela Merkel, poručio je u Pressingu na N1 Zlatko Lagumdžija.

Prema njegovim riječima - bošnjačka i bosanskohercegovačka politika su u rasulu, kako u idejnom, intelektualnom - tako i u liderskom smislu.

Pokušao je objasniti fantomski pojam "bosanskohercegovačke politike", iako je posve jasno da poistovjećuje pojmove "bošnjačko" i "bosanskohercegovačko".

"Iskreno, mislim da nas je Bog pogledao s Bidenom i Merkel. Te dvije politike su u rasulu, idejnom, intelektualnom, liderskom. Postoji bh. politika, ona je ta koja je očuvala BiH u političkom smislu, zajedno s patriotima i većinom Bošnjaka, ogromnim brojem Srba i Hrvata. Zahvaljujući bh. politici, platformi tadašnjeg Predsjedništva BIH - na toj politici je ostala država. Obranjena je s ljudima koji su se borili za domove. U političkom smislu - to je bh. politika", rekao je Lagumdžija za N1.

Tvrdi da je BiH zemlja u kojoj ta politika nestaje.

"Bošnjačka politika je u defenzivi pored dvije velikodržavne i secesionističke politike.", rekao je Lagumdžija.

Zatim je hvalio Jadranku Kosor i Ivu Josipovića, promašivši pritom s godinama. Podsjetio je na period od prije pet ili šest godina, kada je Sabor Republike Hrvatske usvojio Rezoluciju koju su vodili Ivo Josipović i Jadranka Kosor, gdje se govorilo o suradnji Republike Hrvatske s državom BiH.

"BiH su tretirali kao državu i smatrali su da je to najveći interes hrvatskog naroda u BiH", rekao je.

Za vrijeme Borisa Tadića, kao predsjednika Srbije - išlo je to nešto sporije, rekao je Lagumdžija.

"Sada se vidi što je alternativa Tadiću", rekao je.

"Sada Sabor Hrvatske usvaja Rezoluciju o brizi za hrvatski narod, a priča o BiH je oblanda za prodaju magle u EU. Vučićeva politika je jasna. Naša najjača karta su Biden i Berlin", zaključio je Zlatko Lagumdžija.

Dnevnik.ba

 

16. travanj 2024 06:07