StoryEditor
pravosudni forum

Lagumdžija: Vjerujem da nećemo dugo čekati optužnice na osnovi dokaza iz aplikacija Sky i Anom, nitko nije rekao da će dokazi biti nezakoniti

Piše FENA  /  16.11.2022., 13:02h

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Halil Lagumdžija kazao je danas na šestoj godišnjoj konferenciji Pravosudnog foruma za BiH da se svi predmeti pokrenuti na osnovu informacija prikupljenih putem Sky i Anom aplikacija nalaze u fazi istrage.

Kako je naveo, ni u jednom predmetu nije podignuta optužnica, ali vjeruje da se na prve optužnice koje proizilaze iz informacija prikupljenih iz navedenih aplikacija neće dugo čekati. Istaknuo je da agencije za provođenje zakona i tužiteljstva za ove predmete moraju odvojiti dovoljan broj stručnih osoba koje su u stanju na profesionalan način obaviti posao.

Napomenuo je da nitko nije rekao da je korištenje dokaza pribavljenih putem aplikacija nezakonito.

- To nitko nije rekao. Samo moramo voditi računa da se osigura da dokazi koji potječu iz tih aplikacija budu zakoniti. Siguran sam da će jedan od argumenata obrana biti isticanje prigovora nezakonitosti dokaza. Nažalost, nekada se dogodi da zbog toga predmet padne na Ustavnom sudu ili Europskom sudu za ljudska prava. Moramo učiniti sve da osiguramo zakonitost pribavljanja ovakvih dokaza kako bi se obračunali s kriminalom u BiH - poručio je Lagumdžija.

Osvrnuo se i na slučaj tužiteljice Dijane Kajmaković.

- Slučaj se još uvijek nalazi u predistražnoj fazi tako da ne bih ništa prejudicirao, ali svaka informacija da se nositelj pravosudne funkcije spominje u negativnom kontekstu, a posebno kontekstu izvršenja kaznenih djela, narušava ugled pravosuđa. S druge strane, dobro je da se pravosuđe spremno se s takvim stvarima uhvatiti u koštac. Nemam dileme da takve procese moramo iznijeti do kraja - rekao je.

Šesta godišnja konferencija Pravosudnog foruma za BiH održava se danas i sutra na Jahorini, o temi Odlučivanje u kaznenim predmetima organiziranog kriminala - standardi korištenja dokaza pribavljenih suvremenim komunikacijskim tehnologijama.

Konferencija okuplja predstavnike Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, sudova i tužiteljstva u BiH, Državne agencije za istragu i zaštitu, međunarodnih organizacija, kao i suce Europskog suda za ljudska prava i odvjetnike.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 21:44