Article_Top_970x250

Laburisti iznenađujući pobjednici u Nizozemskoj, težak poraz krajnje desnice

eu izbori

Laburisti iznenađujući pobjednici u Nizozemskoj, težak poraz krajnje desnice

svibnja 24, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Goran Kovačić/Pixsell

Laburistička stranka potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa u četvrtak je iznenađujuće osvojila najviše glasova na europskim izborima u Nizozemskoj, pokazuju izlazne ankete.

Spitzenkandidat socijaldemokrata Timmermans pomogao je svojoj stranci koja, prema izlaznim anketama, osvaja 18 posto glasova.

Ishod izbora će osigurati etablirane stranke koje su strahovale od rasta krajnje desnice i euroskeptičnih izazivača. Laburisti su zabilježili dvostruko bolje rezultate nego na prošlim europskim izborima te su "pobijedili" predizborne ankete koje su im, u najboljem slučaju, predviđale treće mjesto na izborima.

Nizozemska i Velika Britanija prve su zemlje u kojima se glasuje na izborima za Europski parlament, a britanska birališta ostala su otvorena do 21 sati po GMT-ju, tj. 22 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Pučka stranka za slobodu i demokraciju (VVD) premijera Marka Ruttea,završila je na drugom mjestu, osvojivši 14 posto glasova, prema izlaznoj anketi Ipsosa uz statističku pogrešku od 2 posto.

Forum za demokraciju, stranka tridesetšestogodišnjeg nacionalista Thierryja Baudeta, koja je prema predizbornim anketama bila na vrhu uz VVD, završila je treća s 11 posto glasova.

Rezultati nizozemskih izbora prvi su test snage euroskeptičnih stranaka na europskim izborima koji se održavaju širom Unije do nedjelje.

Očekuje se da će stranke krajnje desnice povećati udio svojih zastupnika u Europskom parlamentu, ali se ne očekuje da će osvojiti preko 20 posto na izborima.

Dnevnik.ba

Tagovi: