StoryEditor
skb mostar

Kvesić: Iako fali novca, plan je da se Pedijatrija ove godine useli u novu zgradu

Piše Fena  /  12.06.2022., 14:08h

Građevinski radovi na novoj zgradi Pedijatrije Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar skoro su gotovi, završetak je planiran početkom rujna ili listopada, dok se useljenje i otvaranje očekuje do kraja godine, ako se uspije realizirati novi kredit kod Saudijskog fonda za razvitak.

Kako je u razgovoru za Fenu kazao ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić, zbog poremećaja na tržištu i drastičnog povećanja cijena građevinskih radova s planiranim sredstvima neće se moći realizirati obveze vezane za izgradnju zgrada Pedijatrije, pa je pomoć zatražena od Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

- Zgrada je skoro pa gotova. U visokoj je fazi izgrađenosti, dobrim dijelom i fasada je završena, kao i unutrašnjost objekta. Jedan dio opreme, koji smo tenderom nabavili i koji je u tijeku, je tu po skladištima firmi koji su podizvođači radova - kazao je Kvesić.

Ocijenio je da je 85 posto poslao završeno, ali inflacija i poskupljenja su ugrozila planirani završetak radova.

- Mi smo imali ugovor od 17 milijuna koji je praktički „ispucan”. Dio kredita kojeg još imamo je negdje oko 2,5 milijuna, a što smo planirali za opremu. Međutim, ovog časa ćemo po prioritetima mijenjati stvari. Iz Saudijskog fonda, s obzirom na novonastale okolnosti oko cijena i svega što se događa na tržištu, dozvolili su aneks ugovora na 20 posto - pojasnio je Kvesić.

Međutim, ni tih 20 posto neće biti dovoljno za zatvaranje financijske konstrukcije.

- Mi smo neki dan imali sastanak s konzorcijem izvođača i s inženjerima te ustvrdili kako će faliti još novca. U tom pravcu smo pokrenuli inicijativu sa Saudijskim fondom i s Vladom HNŽ-a da se osiguraju dodatna sredstva kroz Saudijski fond - kazao je ravnatelj SKB-a Mostar.

U sličnoj situaciji našle su se još dvije zdravstvene ustanove iz HNŽ-a (Kantonalna bolnica „Dr. Safet Mujić” i Opća bolnica Konjic) kojima također nedostaje novca za dovršetak započetih projekata, pa je dogovoreno da Vlada HNŽ-a priskoči u pomoć.

- S obzirom na poskupljenje građevinskog materijala ravnatelji triju bolnicu iskazali su potrebu za dodatnim sredstvima i na sastanku s njima dogovorili smo da Vlada pokrene proceduru zaduživanja za dodatnih 12 milijuna maraka za ove tri naše bolnice – kazao je za Fenu predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg.

Od ukupnog iznosa 7,2 milijuna maraka pripast će SKB-u Mostar za završetak izgradnje i opremanje Pedijatrije, 3,6 milijuna ići će za obnovu i opremanje više odjela u Kantonalnoj bolnici „Dr. Safet Mujić”, dok će preostalih 1,2 milijuna biti usmjeren u Opću bolnicu Konjic.

Herceg je dodao kako je županijska razina vlasti uradili svoj dio posla, a da će ovih dana krenuti razgovor s državnim institucijama, Ministarstvom financija i riznice BiH, kako bi se postupak zaduživanja kod Saudijskog fonda za razvitak pokrenuo i na toj razini.

- Na taj način bi zaokružili cijelu priču vezanu za naše tri zdravstvene ustanove i uspješno bi okončali ovaj, rekao bih, stoljetni projekt izgradnje zgrade Klinike za dječje bolesti. Ponosni smo da je Županija u cijelosti preuzela i onaj osnovni kredit od 32 milijuna i ovaj planirani dodatak od 12 milijuna – poručio je Herceg.

Dnevnik.ba

14. lipanj 2024 22:07