StoryEditor
ocjena izvrstan

Kvaliteta vode za kupanje u Hrvatskoj i ove godine među najvišima u Europi

Piše hina  /  09.06.2023., 14:24h

Kvaliteta vode za kupanje u Hrvatskoj i ove je godine među najvišima u Europi, preko 95 posto kupališta dobilo je ocjenu “izvrstan”, pokazuje izvješće koje su petak objavili Europska komisija i Europska agencija za okoliš.

Velika većina kupališta u Europi zadovoljilo je prošle, 2022. godine, najstrože standarde EU-a i dobilo ocjenu “izvrstan”. Izvješće se objavljuje svake godine uoči glavne turističke sezone i temelji se na  praćenju kvalitete vode u prethodnoj godini u kupalištima u svih 27 država članica te u Albaniji i Švicarskoj.

U zakonodavstvu EU-a, kvaliteta vode za kupanje ocjenjuje se kao „izvrsna”, „dobra”, „zadovoljavajuća” ili „loša”, ovisno o utvrđenoj prisutnosti fekalnih bakterija. Ako je voda ocijenjena „lošom”, države članice EU-a trebaju poduzeti određene mjere kao što su zabrana kupanja ili isticanje obavijesti o tome da se kupanje ne preporučuje, informiranje javnosti i primjerene korektivne radnje.

U Hrvatskoj je tijekom 2022. godine nadzirana kvaliteta vode na ukupno 936 kupališta, od kojih je 894 na morskoj obali, a 42 na kopnu. Ocjenu izvrstan dobilo je 895 kupališta (95,6 posto), ocjenu dobar 24 (2,6 posto), zadovoljavajuću kvalitetu imalo je kupališta (0,6 posto) i lošu jedno kopneno kupalište (0,1 posto).

Preko 95 posto kupališta s ocjenom izvrstan prošle godine imali su još Cipar, Austrija i Grčka.

Glavni zaključak izvješća je da su obalna  kupališta, koja čine dvije trećine ukupnih kupališta, općenito bolja od kvalitete onih u unutrašnjosti.  Prošle je godine ocjenu izvrstan u EU-u imalo 88,9 posto obalnih kupališta, a kopnenih kupališta s najvišom ocjenom bilo je 79,3 posto.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 20:36