StoryEditor

Kuščević otkrio kako je donio odluku: ´Andrej, ovo nema smisla...´

Piše D  /  09.07.2019., 07:07h

Andrej, ovo nema smisla. Previše je i za mene i za moju obitelj i za Vladu i za HDZ. Napadi neće stati, čini mi se da su organizirani. Dajem ti mandat na raspolaganje, i u Vladi i na mjestu političkog tajnika u HDZ-u, ne želim biti uteg - tim je riječima Lovro Kuščević, sada bivši ministar uprave, jučer poslijepodne podnio ostavku hrvatskom premijeru i šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću. Plenković i Kuščević razgovarali su u četiri oka u središnjici stranke dan uoči koalicijskog sastanka zbog zahtjeva HNS-a, HDZ-ova partnera, da opterećen aferama Kuščević ode iz Vlade. Ovaj rasplet krize Vlade HDZ-a i HNS-a, zapravo, je očekivan jer je Kuščevićeva ostavka najelegantnije rješenje kako ne bi ispalo da je premijer ministra smijenio na zahtjev koalicijskog partnera i oporbe koja je u Saboru i formalno pokrenula zahtjev za njegovim opozivom, piše Večernji list.

Nakon sastanka, Plenković i Kuščević zajedno su se obratili medijima, a u razgovoru za Večernji list nakon ostavke Kuščević je poručio da se protiv njega urotila čitava ljevica, a priključila joj se interesna skupina koju okuplja Željka Markić.

- Tragikomično je da je moj odlazak, zapravo, njihov neuspjeh jer je spriječio ono što i jedni i drugi žele, a to je destabilizacija Vlade i prijevremeni izbori. Vjerujem da te skupine, ma kako one sebe nazivale, neće stati na bračkom ministru. Bit će tu još pokušaja rušenja, sve dok se ne dođe do otoka Krka - znakovito je rekao Kuščević odbijajući dalje pojasniti kontekst otoka Krka. Kada se zna da se na tom otoku gradi LNG terminal, što je američki interes kojem se protive Rusi, moglo bi se zaključiti da je bivši ministar aludirao na ruske interese. 

Kuščević je rekao kako je premijeru od prvog dana afere s prenamjenama zemljišta i ostalim biznisima na kojima se bivši ministar obogatio, rekao da "samo nek kaže i on će dati ostavku". 

- Nikad nisam patio od titula i fotelja, jednakim žarom i elanom nastavit ću raditi u Saboru, ali i kao općinski i županijski vijećnik - rekao je Kuščević dodajući da ne žali što je gorljivo branio odluke Vlade i Plenkovića po pitanju Istanbulske, referenduma itd. Sve je radio, nastavio je, u skladu s uvjerenjima i zakonima, a i dalje tvrdi da su razne afere s prenamjenama zemljišta  o kojima su mediji argumentirano pisali - fabricirane. Plenković je poručio da je, s obzirom na sve okolnosti, procijenjeno da se čini velik šteta Kuščeviću, ali i Vladi i HDZ-u te da to više nije imalo smisla. Lovro Kuščević | Autor : Patrik Macek/PIXSELL

FOTO: Patrik Maček/Pixsell

Kuščevića će u Ministarstvu uprave za početak zamijeniti državni tajnik, to može biti bilo tko od troje tajnika u tom ministarstvu, no očekuje se da bi to mogao biti Darko Nekić, bivši gradonačelnik Senja. Budući da Sabor zadnji dan zasjeda u petak, o novom ministru uprave, što se opet očekuje da bi bio Nekić, moglo bi se glasati taj dan. Međutim, dio izvora smatra da će se novi ministar uprave, kao i nova ministrica vanjskih poslova zbog odlaska Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe, a to će vjerojatno biti državna tajnica u tom ministarstvu Andreja Metelko Zgombić, izglasati tek na jesenskom zasjedanju. I dalje ostaje otvoreno pitanje hoće li se Plenković, uz Kuščevića i Pejčinović Burić, upustiti u širu rekonstrukciju Vlade kako bi pokušao popraviti rejting HDZ-a, ali i što manje štetno utjecati na predsjedničku kampanju Kolinde Grabar-Kitarović za drugi mandat na Pantovčaku. Predsjednica je, naime, u svojim izjavama bila jasno poručila da trebaju otići i Kuščević i ranije ministrica Žalac, a navodno je to sugerirala i premijeru u razgovoru u četiri oka budući da će biti službena kandidatkinja HDZ-a za Pantovčak. Još je nepoznato tko će u HDZ-u na poziciji političkog tajnika zamijeniti Kuščevića, a stvari možda budu jasnije danas na Predsjedništvu HDZ-a. 

Budući da je Kuščevićevu smjenu tražio HDZ-ov partner HNS i da im je premijer to zamjerio, ostaje otvoreno pitanje bi li Plenković zaoštravao do kraja i nakon odlaska Kuščevića iz Vlade potjerao i HNS. To je malo vjerojatno jer je prije tjedan dana SDSS, HDZ-ov partner u saborskoj većini, na Predsjedništvu donio odluku da koalicija treba ostati u postojećem sastavu, ali i da Kuščević treba otići. Dakle, SDSS je stava da u eventualnom preslagivanju očito ne bi sudjelovali.

– Ako netko izađe iz sadašnjeg sastava, postavlja se pitanje s kim bismo ostali? – navodi SDSS na svojim web-stranicama u izvještaju s Predsjedništva.

Na pitanje upućeno Miloradu Pupovcu, šefu SDSS-a, znači li ta odluka da SDSS doista ne bi sudjelovao u eventualnom HDZ-ovu preslagivanju većine ako HNS otpadne, odgovorio je da u ovom trenutku nema nikakve relevantne informacije o tome što se događa pa ne može ništa više reći.

Ako bi se Plenković, zaista, upuštao u novo preslagivanje većine i ako bi se SDSS držao svoje odluke, minus od ta tri zastupnika plus šest iz Kluba HNS-a za Plenkovića bi bio teško nadoknadiv i sa zastupnicima iz Kluba Milana Bandića. Kad bi iz većine otišao samo HNS, to Plenković može premostiti bandićevcima. Postavlja se i pitanje što bi Plenković dobio još čvršćim vezanjem za jednako tako aferama opterećenog Bandića i zašto bi SDSS podržavao Vladu u kojoj bi Milan Bandić bio strateški partner. Odlaskom HNS-ova Kluba i SDSS-a vladajuća većina ostala bi bez devet zastupnika. 

Iz HNS-a su sinoć poručili da pozdravljaju Kuščevićevu ostavku jer smatraju da svatko tko je koristio politički utjecaj radi vlastite koristiti ne smije obnašati javnu dužnost. O odnosima s HDZ-om u budućnosti i političkim prioritetima HNS-a će nastaviti razgovarati danas na koalicijskom sastanku u 13.30 sati u Vladi.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 22:05