StoryEditor

Kurz poručio Austrijancima: ‘Suzdržite se od odmora u inozemstvu‘

Piše D  /  25.04.2020., 07:04h

Vjerujem da naš cilj prirodno mora biti ponovno, uspostavljanje slobode putovanja, korak po korak, i kada to jednom učinimo bit će to prvotno s našim susjedima, i to s onima koji su na dobrom putu, po pitanju pandemije koronavirusa“, pojasnio je u petak austrijski kancelar Sebastian Kurz, svima onima koji posljednjih dana sve češće pitaju hoće li Austrijanci ipak moći ovo ljeto skoknuti do mora ili odmarati se u inozemstvu. Kao uspješne primjere u susjedstvu naveo je Njemačku i Češku, piše Večernji.hr.

„Još nema nekog konkretnog plana, to će još potrajati tjednima“, istakao je, nakon video konferencije koju je u petak vodio sa šest svojih inozemnih kolega iz Australije, Novog Zelanda, Izraela, Danske, Češke i Grčke, o čemu su izvijestili gotovo svi austrijski mediji.

Zašto baš s tim zemljama, a ne s nekim drugim pojasnio je rečenicom kako su sve one iako zemljopisno posve različite i male, „smart“ zemlje, koje su „pravovremeno reagirale“ na koronakrizu i počele se već znatno ranije ponovno otvarati.

Mediji navode da je na video konferenciju, čiji je inicijator i vođa bio austrijski kancelar, bio pozvan i njegov singapurski kolega koji zbog preklapanja termina nije mogao sudjelovati u razmijeni mišljenja o suradnji novih međunarodnih saveznika.

„Sigurno ima još kandidata koji vjerojatno dobro pašu u ovaj krug“, ustvrdio je Kurz najavivši time njegovo daljnje proširenje, o čemu piše i dnevni list Kronen Zeitung.

Isti izvor pod naslovom „Kurz: Suzdržavanje od odmora u inozemstvu“ piše da je austrijski kancelar što se tiče putovanja u inozemstvo Austrijancima preporučio „suzdržavanje“ od odmora u inozemstvu, posebno u udaljenim turističkim destinacijama.

Upitan za mišljenje o ljetovanju u Grčkoj, inače omiljenoj ljetnoj destinaciji za odmor brojnih Austrijanaca Kurz je rekao: „Tu bi ja bio jako suzdržan“. „Mora se biti jako oprezan, i stoga smo i mi oprezni“, naglasio je, dodavši kako se mora biti „svjestan opasnosti da je otvaranjem granica moguće ponovno u zemlju uvesti i slučajeve zaraze koronavirusom“.

„Definitivno se može razmišljati o otvaranju granica samo sa zemljama, koje su jednako ozbiljno pristupile pandemiji i imaju slično nizak broj zaraženih kao i mi. Dozvoliti slobodu putovanja u zemlje u kojima su brojke zaraženih visoke, bila bi ludost, jer bi to odmah ponovno dovelo do uvoza bolesti iz inozemstva“, naglasio je.

da odmor koriste u Austriji i tako pomognu oporavku domaćeg gospodarstva. Austrijski mediji također podsjećaju kako je Austrija prije svega turistička zemlja, a turizam njena glavna gospodarska grana, uz napomenu kako politički vrh muku muči kako, koliko toliko spasiti ovogodišnju turističku sezonu i domaću turističku industriju koju je koronavirus „bacio na koljena“.

Stoga se rješenje traži u otvaranju austrijske granice s Njemačkom i potpisivanju bilateralnog sporazuma. S obzirom da njemački turisti ostvaruju najveći broj noćenja u Austriji. Kronen Zeitung piše kako slične probleme imaju i Italija i Hrvatska u kojoj njemački turisti, kao i u Austriji, ostvaruju najveći broj noćenja.

Navodi kako su Talijani već predložili prilično „skurilno rješenje“- „plivajuću platformu“ kojom bi se turistima jamčio siguran dolazak i boravak u zemlji, a Hrvati „turistički koridor“ za turiste iz zemalja s niskom brojkom zaraženih, piše Večernji.hr.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 04:01