StoryEditor

Kurz položio zakletvu - ponovno je najmlađi europski premijer

Piše D  /  07.01.2020., 03:01h

Spašavanje obraza bila je politička nužnost za 33-godišnjeg političara, koji je izašao relativno neozlijeđen i čak je dobio podršku glasača nakon skandala kada je čelnik ekstremne desnice Heinz-Christian Strache prikazan na snimci kako nudi namještanje ugovora s vladom na noćnom druženju na Ibizi.

Kada je ekstremnu desnicu zahvatilo rasulo nakon Stracheove ostavke, Kurz je oformio neuobičajenu alijansu s ljevičarskim Zelenim, koji se dugo protive njegovim tvrdim stavovima prema imigraciji i „političkom Islamu“. Oni su postigli koalicijski sporazum koji predstavlja kompromis između Kurzovih političkih prioriteta i ekoloških mjera.  

- Nakon Ibize i parlamentarnih izbora u jesen, krug se sada zatvara. Pažljiva obnova povjerenja (javnosti) sada se mora ojačati – izjavio je predsjednik države Alexander Van der Bellen, bivši čelnik Zelenih, dok je vlada polagala zakletvu pred njim.

Austrija se pridružila Švedskoj i Finskoj, uključivanjem Zelenih u vladu u vrijeme rastućih poziva na hitnu akciju protiv klimatskih promjena.

U kontrastu s drugim članicama EU, austrijski Zeleni nisu u koaliciji s lijevim centrom, stvarajući zanimljiv probni slučaj. I konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel mogli bi se opredijeliti za sličnu koaliciju nakon izbora zakazanih za narednu godinu.  

Hoće li austrijski eksperiment moći potrajati barem pet godina, do narednih izbora, vjerojatno će ovisiti od tome mogu li Zeleni pokazati glasačima da su stvorili dovoljno konkretnih rezultata u savezništvu s ideološkim suparnicima, prenosi Reuters.  

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 06:20