StoryEditor

Kurti: Vučić nepotpisivanjem sporazuma ostavlja otvorenom mogućnost osvajanja Kosova

Piše desk  /  13.02.2024., 13:36h

Kosovski premijer Albin Kurti pozvao je u utorak u Londonu na hitno potpisivanje sporazuma iz Bruxellesa te dodao kako srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ne želi potpisati sporazum kako bi ostavio otvorenom mogućnost osvajanja Kosova.

"Sporazum koji imamo nije potpun, jer nam je potreban u dobroj namjeri sporazum, kako bismo imali legitimitet i njegovu primjenu. Nepotpisivanjem, Vučić će zadržati otvorenu opciju invazije na Kosovo. Ne vidim nikakvo drugo bitno značenje ovog odbijanja potpisivanja, osim tog. Oni žele da ta vrata ostanu otvorena, kako bi se imali mogućnosti vratiti i ponoviti agresiju", kazao je Kurti na panelu o sigurnosnim izazovima s kojima se zapadni Balkan suočava, a koji se  u organizaciji instituta Chatham House održava u Londonu.

Kosovski premijer Albin Kurti u više je navrata izrazio spremnost da potpiše sporazum o putu prema normalizaciji i njegov aneks o provedbi iz Ohrida, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić to je odbio.

Govoreći o izborima na sjeveru Kosova Kurti je istaknuo kako očekuje da će prijevremeni izbori biti uskoro organizirani ali da na vlast ne mogu doći terorističke strukture nasiljem i naporima koji vode destabilizaciji.

"Dakle, sada smo na legalnom putu da imamo prijevremene izbore ali nasilne rulje, terorističke strukture ne mogu doći na vlast zahvaljujući svom nasilju i naporima destabilizacije. Morate imati odgovarajući demokratski pravni proces i kao premijer, ja sam tu da im pomognem da imaju prijevremene izbore", dodao je Kurti.

Većina kosovskih Srba je sredinom travnja prošle godine bojkotirala lokalne izbore u četiri općine na sjeveru Kosova a poziv na bojkot izbora uputio im je službeni Beograd.

Izbori su raspisani nakon što su gradonačelnici općina Leposavić, Zubin Potok, Sjeverna Mitrovica i Zvečan, svi pripadnici Srpske liste, u studenome 2022. podnijeli ostavke u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da preregistrira automobile s tablicama izdanim u Srbiji na tablice Republika Kosovo (RKS).

Nakon izbora na kojima je izlaznost bila manja od pet posto dužnost su preuzeli gradonačelnici Albanci što je rezultiralo pojačanim tenzijama na sjeveru Kosova kada su kosovski Srbi blokirali zgrade općina i sukobili se s kosovskom policijom i pripadnicima KFOR-a. Tijekom sukoba ozlijeđeno je više od 90 pripadnika mirovnih snaga NATO-a i oko 50 srpskih prosvjednika na sjeveru Kosova.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 02:03