StoryEditor
kosovski premijer

Kurti: Vladajući u Srbiji koriste Putinove metode

Piše fena  /  10.01.2024., 16:19h

Upravno su i s Kosova stigle prve reakcije o Sandulovićevu uhićenju i brutalnom premlaćivanju, nakon čega su o tome izvijestili svjetski i europski mediji dok u Srbiji o tom događaju vlada svojevrsne medijske šutnje.

Tužiteljstvo u Nišu Sandulovića je zadržalo u pritvoru zbog "sumnje da je izvršio kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti".

Na današnjoj sjednici Kurti je po tko zna koji put optužio Srbiju da ne poštuje sporazum u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa koji su Srbija i Kosovo postigli u veljači, u Bruxellesu nego se opredjeljuje za napad na Kosovu koji se dogodio u rujnu prošle godine u selu Banjska na sjeveru Kosova.

"Ovaj sporazum vodi se zaštićenim načelima međunarodnih konvencija, posebice onima o poštivanju neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti, prava na samoodređenje i ljudskih prava te zabrane diskriminacije. U članku 1. sporazuma ističe se da će strane razvijati dobrosusjedske odnose no Srbija se, međutim, opredjeljuje za napad na Kosovo, kao što je to učinila 24. rujna, a potom štiti počinitelje ovog zločina, kao što je slučaj s Radoičićem", kazao je Kurti, prenose Reporteri.net.

Paravojna skupina Srba napala je na sjeveru Kosova koncem rujna kosovsku policije a u skobu je poginuo jedan policajac i trojica napadača.

Odgovornost za napad preuzeo je Milan Radoičić, jedan od vođa najjače stranke kosovskih Srba i sestrinske stranke SNS-a - Srpske liste, koju podupire službeni Beograd. Unatoč pritiscima Bruxellesa i Washingtona da se stvari istjeraju na čistac, optužnica protiv Radoičića još nije podignuta.

08. svibanj 2024 08:50