StoryEditor
novi plan

Kurti prihvatio plan europskih izaslanika kao okvir za nastavak razgovora

Piše fena  /  25.10.2023., 19:47h

Kosovski premijer Albin Kurti suglasan je s novim planom koji su tijekom posjeta Prištini prezentirali članovi visokog izaslanstva Europske unije (EU), SAD-a, Njemačke, Francuske i Italije, a koji će biti okvir za dalje razgovore, priopćeno je u srijedu iz Vlade Kosova.

Tijekom proteklog vikenda u posjetu Beogradu i Prištini bili su posebni izaslanik EU-a za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak, posebni izaslanik Sjedinjenih Država za zapadni Balkan Gabriel Escobar te s predstavnici Francuske, Njemačke i Italije.

“Razgovori posebnog izaslanika Lajčaka u Beogradu i Prištini bili su usmjereni na to kako potaknuti provedbu Ohridskog sporazuma. Ne postoji namjera da se taj sporazum zamijeni”, rekao je glasnogovornik EU Peter Stano.

Stano je u utorak kazao da su čelnici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Albin Kurti pozvani u Bruxelles krajem ovoga tjedna gdje će na marginama sastanka na vrhu EU-a razgovarati o stanju dijaloga o normalizaciji odnosa.

Stano navodi da se na sastancima u Beogradu i Prištini tijekom vikenda razgovaralo o različitim idejama, od kojih su neke bile i u pisanom obliku te da će se razgovori nastaviti.

“To uključuje i moderni europski prijedlog statuta zajednice općina sa srpskom većinom. Očekujemo da obje strane brzo djeluju i pokažu da su privržene procesu normalizacije ispunjavanjem obveza preuzetih u dijalogu iz sporazuma o putu prema normalizaciji i svih prethodnih sporazuma bez ikakvih uvjeta ili odgđanja”, rekao je Stano.

Kako stoji u priopćenju iz kosovske Vlade, Kurti je izrazio slaganje da ovaj novi plan postane okvir za nastavak daljnjih razgovora sa savezničkim državama, SAD-om, Njemačkom, Francuskom i Italijom, a trebao bi ojačati perspektive članstva u međunarodnim organizacijama.

Samit EU-a održavat će se u četvrtak i petak, a Kurti i Vučić trebali bi biti u Bruxellesu u četvrtak, prenosi Hina pozivajući se na diplomatske izvore. Isti izvori navode da ovdje nije riječ o sastanku njih dvojice, nego da će oni imati odvojene sastanke.

No uoči tog samita u razgovoru za "Financial Times" Kurti je kazao kako nema dijaloga sa Srbijom ako ne bude sankcija ili kazni protiv te zemlje nakon ornoga što su učinili.

"Ako ne bude kazni i sankcija protiv Srbije nakon onoga što su učinili, definitivno neće biti dijaloga. Završit ćemo u neuspjelom upravljanju krizom i potpuno ćemo zaboraviti na normalizaciju", rekao je Kurti.

Nakon što su 27. veljače Vučić i Kurti postigli suglasnost o Sporazumu na putu prema normalizaciji odnosa, u Ohridu je 18. ožujka prihvaćen aneks toga sporazuma, koji je zapravo plan provedbe sporazuma iz veljače. Iako članice EU tvrde da je postignuta suglasnost o oba ta dokumenta, nijedan nije potpisan.

Vučić je u više navrata izjavljivao da ne namjerava poštivati neke obveze koje proizlaze iz tih sporazuma, poput odredbe da neće blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. Albanski premijer Albin Kurti ne želi formirati zajednicu općina sa srpskom većinom koja bi imala široke ovlasti, nešto poput Republike Srpske u BiH. 

Napetosti u odnosima između Srbije i Kosova porasle naročito nakon 24. rujna kada je oko 30 pripadnika srpske paravojne formacije upalo u selo Banjska na sjeveru Kosova gdje Srbi čine većinu i zabarikadiralo se u pravoslavni samostan. U oružanom napadu ubijen je kosovski policajac te tri srpska napadača, a službena Priština je za taj napad optužila Srbiju i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, dok službeni Beograd negira umiješanost u taj događaj.

Odgovornost za organiziranje napada preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste, najveće stranke kosovskih Srba. Njega je Vrhovni sud Srbije pustio na slobodu, dan nakon što je pritvoren zbog sumnje da je počinio niz kaznenih djela, uključujući trgovinu oružjem i kaznena djela protiv opće sigurnosti.

Europska unija osudila je ovaj napad i smatra ga terorističkim činom, ali ističe da se još trebaju utvrditi činjenice kako bi vidjelo tko ja za njega odgovoran.

Susreti Kurtija i Vučića u Bruxellesu bit će održani na marginama samita EU, koji će biti organiziran od 26. do 27. listopada, a  tijekom kojeg će također biti riječi o odnosima Prištine i Beograda.

Čelnici država i vlada EU će na kraju samita izraziti duboku zabrinutost sigurnosnom situacijom na sjeveru Kosova i pozvat će Srbiju da u potpunosti surađuje u istrazi, te osigura da se odgovorni za napad u Banjskoj izvedu pred lice pravde.

Također oni će pozvati Srbiju i Kosovo da bez odlaganja ili preduvjeta provedu sve dogovore iz dijaloga, uključujući i Zajednicu srpskih općina.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 10:34