StoryEditor
Kosovski premijer

Kurti: "Novi Sloba u Beogradu ima svog novog Arkana na Kosovu"

Piše desk  /  09.10.2023., 10:38h

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je za podgoričku Pobjedu da je odgovornost Srbije za agresivni napad kriminalnih i terorističkih grupa iz Srbije, ne samo na policiju Kosova, nego i na samu državu, nesporna. Također, izjavio je da je Milan Radoičić Vučićev Arkan. Podsjetimo, Radoičić je priznao da je organizirao nedavni napad na Kosovu.

"Nepobitno je utvrđeno da je naoružanje i borbena obuka srpskih profesionalaca koji su napali selo Banjska u Zvečanu iz Srbije. Sve zaplijenjeno oružje proizvedeno je u Srbiji, stiglo je iz Srbije i po vrsti i količini bilo bi dovoljno za cijelu jednu vojsku", kazao je Kurti za Pobjedu, prenosi Nova.rs.

Kurti je dodao da je vrijednost zaplijenjenog naoružanja veća od pet milijuna eura.

"Odnos Vučića i Radoičića nije originalan, već smo to više puta gledali"

Upitan očekuje li da će Radoičić zaista biti izručen Kosovu, Kurti je odgovorio da "svi teroristi koji su uspjeli pobjeći moraju biti predani vlastima Republike Kosovo".

"Organizacije Civilna obrana i Sjeverna brigada moraju biti proglašene terorističkim organizacijama i od strane naših prijateljskih, partnerskih i savezničkih zemalja", kazao je Kurti te dodao da odnos Vučića i Radoičića nije originalan.

"Već smo to više puta gledali", rekao je.

"Mali Putin u Beogradu mora da ima svog malog Prigožina na Kopaoniku. Ili, ako se vratimo malo dalje u prošlost, paralela se nameće: novi Sloba u Beogradu ima svog novog Arkana na Kosovu.

Države koje imaju kompleks superiornosti, kada se smanjuju ili oslabe, postaju opasne. Srbija je i u tom smislu kao Rusija", rekao je premijer Kosova.

Upitan u kojoj je mjeri Rusija upletena u terorizam na sjeveru Kosova, Kurti odgovara da je destabilizacija regije Zapadnog Balkana glavno sredstvo Beograda, koje idu na ruku Kremlju.

KFOR na sjeveru Kosova

Premijer Kosova je izbjegao direktno odgovoriti na pitanje je li zahtjev da KFOR preuzme kontrolu nad sjeverom novi dogovoreni "dupli pas" dvojice starih saveznika - predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije Edija Rame.

"Kosovska policija je prvi responder, drugi je EULEX, treći KFOR. KFOR ima istu misiju na cijelom Kosovu, što znači da na teritoriju naše države ne mogu postojati dva KFOR-a. Potrebne su nam zajedničke patrole naše policije i KFOR-a, one bi kontrolirale granicu između Kosova i Srbije", kazao je Kurti za Pobjedu, piše Nova.rs.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 05:27