StoryEditor
Kosovski Premijer

Kurti: "Ako Srbija ne bude kažnjena, ponovit će zločin"

Piše fena  /  28.09.2023., 13:46h

Kosovski Premijer Albin Kurti pozvao je u četvrtak međunarodnu zajednicu da sankcionira Srbiju zbog oružanog napada u selu Banjska na sjeveru Kosova jer bi, kako je rekao, Srbija ako ne bude kažnjena mogla ponoviti zločin.

"U nedjelju smo doživjeli agresivan napad kriminalnih i terorističkih grupa Srbije, ne samo na policiju Kosova, već na državu, Republiku, sigurnosni poredak. Bio je to težak dan za našu zemlju i cijeli naš narod", kazao je Kurti koji je tijekom sjednice kosovske Skupštine zatražio da prijateljske zemlje Kosova proglase Civilnu obranu i Sjevernu brigadu terorističkim organizacijama.

"Vidjelo se da bilo kakve kriminalne i terorističke skupine nemaju nikakve veze s policijom Kosova. Ubijeni su, uhićeni ili bježe jer ih se tjera. Napadači koji su uspjeli pobjeći moraju biti izručeni, predani vlastima Republike Kosovo", kazao je Kurti.

Čelnik oporbene Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasnicqi kazao je kako je potrebno provesti međunarodnu istragu kako bi se dokazalo sudjelovanje Srbije u napadu u Banjskoj.

"Njihovo naoružavanje i skrivanje, uzdizanje u heroje, uključujući i proglašavanje dana žalosti u Srbiji, pokazuju snažnu povezanost ove kriminalne skupine sa Srbijom. Treba tražiti izručenje terorista. Tražimo podršku naših saveznika da pojačamo pritisak na njih i Srbiju", kazao je Krasniqi, prenose Reporteri.

Na današnjoj sjednici je zaklječno da će Skupština Kosova izraditi nacrt rezolucije kojim će osuditi napade na kosovsku policiju 24. rujna u selu Banjska.

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj zatražio je da se u izradu nacrta te rezolucije uključi i međunarodna zajednica kako bi se mogli kazniti teroristi koji su sudjelovali u oružanom napadu na policiju Kosova.

"Ono što se dogodilo u nedjelju bio je teroristički napad terorističke skupine koju je sponzorirala Srbija, to je bilo više nego jasno. Ali ovaj napad dobio je najbolji odgovor koji je mogao dobiti. Kosovska policija ih je porazila. U ovu rezoluciju tražim da se uvrsti zahtjev za međunarodnom istragom. To bi pomoglo međunarodnoj zajednici da kazni teroriste", rekao je Haradinaj.

No srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić demantirao je navode da je Srbija uključena u oružani napad u selu Banjska na sjeveru Kosova ali je kazao kako godinu dana ima informacije da se tamošnji Srbi spremaju na otpor. 

Vučić je u razgovoru za RTS rekao da je Srbima na sjeveru Kosova "dozlogrdio teror Albina Kurtija" i prištinskih vlasti i da je "narod na rubu ustanka".

Pripadnik kosovske policije ubijen je 24. rujna kada su naoružani napadači, njih oko 30, napali policijske jedinice u selu Banjska na sjeveru Kosova području naseljenom većinom Srbima. U sukobima koji su uslijedili između te naoružane skupine koja se sklonila u manastir Banjska i policije ubijena su trojica napadača, a uhićeno je osam osoba.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 05:44