StoryEditor

Kurtćehajić: Inzko treba donijeti odluku o trajnom suspendiranju Dodika iz politike

Piše D  /  24.07.2021., 11:07h

Kurtćehajić pita istovremeno "kako će se bilo ko kazniti ko negira genocid ako se ne kazni Milorad Dodik kao personifikacija negiranja genocida, koji se po njegovom mišljenju nije desio". 

- Pokušaj Dodika da peticijom uvuče srpski narod u Bosni i Hercegovini da se zajedno sa njim suprotstavi Inzkovoj odluci o nametanju zakona o zabrani negiranja genocida, uvlači srpski narod u kolektivnu odgovornost što za posljedicu može imati ubrzano ukidanje Republike Srpske od međunarodne zajednice - smatra predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti, prenosi Fena.

Ocjenjuje dalje da je najavom disolucije BiH Dodik duboko prešao crvenu liniju, jer je to čin koji je ozbiljna prijetnja miru u Bosni i Hercegovini i potpada pod tek usvojene odredbe Inzkovog zakona koje su odmah stupile na snagu, a za koje je za dužnosnike, ili odgovorne osobe, ili zaposlenike u instituciji vlasti predviđena minimalna kazna od tri godine zatvora.

U tom kontekstu, stava je da Inzko, najprije, treba donijeti odluku o trajnom suspendiranju Dodika iz politike i vršenja bilo koje javne funkcije.

- Ako to uradi njegova odluka o zabrani negiranja genocida će biti kompletna i sebi će osigurati pozitivno mjesto u povijesti BiH. Bez suspendiranja Dodika, a nakon toga i njegovog kaznenog procesuiranja zbog negiranja genocida, bojim se da bi Inzkova odluka o nametanju zakona o negiranju genocida mogla biti mrtvo slovo na papiru i ismijana, a protagonisti urušavanja BiH ojačani u svom nastojanju da je uruše - upozorava Kurtćehajić.

Dnevnik.ba

28. rujan 2021 04:09