Article_Top_970x250

Kupres ima najviše zaostalih mina iz Domovinskog rata

kontaminirano područje

Kupres ima najviše zaostalih mina iz Domovinskog rata

ožu 20, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Prema novim podacima Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) općina Kupres najkontaminiranija je općina u BiH po broju minsko-eksplozivnih sredstava.

Do sada je na području kupreške općine razminirano 61 minsko polje ili 6.768.192 metara četvornih terena, na kojemu su pronađena 1204 minsko-eksplozivna sredstva zaostala iz vremena Domovinskog rata.

Prema podacima Policijske postaje Kupres od 1996. godine do danas od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava poginulo je šest osoba, deset osoba je ranjeno, a značajan je broj stradale stoke.

Prema BHMAC-ovim podacima, preostala površina za razminiranje iznosi 24.031.807 metara četvornih, dok se planovi za daljnje razminiranje usklađuju na temelju plana razminiranja općine Kupres za 2018. godinu, koji su dostavljeni Upravi Civilne zaštite HBŽ-a.

U tim planovima posebno je istaknuta važnost razminiranja područja koja su prostornim planom općine Kupres planirana kao vjetroparkovi te područja koja su predviđena za zakup poljoprivrednog zemljišta.

Također, navedena je potreba razminiranja područja u dijelu u kojem gospodari ŠGD Kupres radi eksploatacije drvnih sortimenata, jer je to poduzeće do sada vlastitim sredstvima plaćalo razminiranja određenih područja.

Istaknuta je važnost razminiranje područja zbog aktivnosti na planu razvitka turizma i očuvanja kulturno-povijesne baštine te gospodarskog razvoja.

Iz BHMAC-a su najavili da će na području kupreške općine Oružane snage BiH i ove godine nastaviti čišćenje minsko sumnjivih područja s obzirom da je općina Kupres prezentirana kao najkontaminiranija općina minsko-eksplozivnim sredstvima.

Na temelju procjene minske situacije, u tekućoj godini očekuje se razminiranje između 1.700.000 i 2.000.000 metara četvornih.

Nastavit će se aktivnosti na razminiranju preko stranih donatora, a kako bi se prema njima moglo aplicirati za dodatna sredstva istaknuto je kako je važnu u općinskom i županijskom proračunu osigurati dio novca potrebnog za čišćenje minsko sumnjivih područja, javlja FENA.

Dnevnik.ba

Tagovi: