StoryEditor
svjetska tržišta

Kupci smanjili nabavu pšenice zbog visokih cijena

Piše hina  /  22.02.2023., 20:04h

Mlinarske tvrtke i kupci širom svijeta smanjuju nabavu pšenice putem terminskih ugovora zbog visokih i nestabilnih cijena, trošeći zalihe u očekivanju nove žetve, primjećuju trgovci i analitičari.

Kupci u ključnim zemljama-uvoznicama u Aziji, Africi i na Bliskom istoku ugovaraju terminsku kupnju s rokovima isporuke u iduća dva do tri mjeseca, prema mlinarskim tvrtkama, analitičarima i trgovcima.

Do sada su pšenicu kupovali uglavnom ugovorima s rokovima isporuke u idućih šest mjeseci.

"Zbog oscilacija na tržištima mlinarske tvrtke specijalizirane za pšenicu i krajnji korisnici postali su konzervativniji u kupnji", konstatira Phin Ziebell iz National Australia Banka.

"Cijene su na maloprodajnom tržištu i dalje visoke, a poskupljenje hrane vrlo je ozbiljan problem", dodao je Ziebell.

U ožujku prošle godine referentne cijene pšenice u terminskim ugovorima na čikaškoj burzi dosegnule su rekordno visoku razinu zbog ruske invazije na Ukrajinu, ključnu izvoznicu, i loših vremenskih prilika u drugim proizvodnim regijama.

U međuvremenu cijene su se u terminskim ugovorima gotovo prepolovile, ali su na fizičkim tržištima i dalje visoke zbog neizvjesne opskrbe iz crnomorske regije i zabrinutosti za urod u SAD-u.

Žitarice iz dalje stižu iz regije oko Crnog mora, prema sporazumu koji podupiru Ujedinjeni narodi, ali Rusija i Ukrajina pregovarat će ovog tjedna o njegovom produljenju, i to u uvjetima moguće eskalacije rata.

Kupci u jugoistočnoj Aziji trenutno rusku pšenicu plaćaju oko 340 dolara po toni, uključujući troškove i vozarinu. Usporedbe radi, tona američke tvrde crvene ozime pšenice stoji oko 390 dolara, navodi Reuters.

Prije rata azijski kupci plaćali su tonu pšenice iz crnomorske regije oko 260 dolara, rekao je Ole Houe iz savjetodavne kuće za poljoprivredu IKON Commodities iz Sydneya.

Zbog viših cijena kupci trenutno nisu spremni riskirati i kupovati žitarice kako bi pokrili buduću potražnju, iako se time izlažu opasnosti još viših cijena, primjerice u slučaju da Rusija obustavi izvoz, objašnjava Hue.

Umjesto toga, mlinarske tvrtke i drugi kupci troše zalihe koje će do srpnja i kraja sezone 2022/2023. na globalnoj razini pasti na 269,34 milijuna tona, s 276,70 milijuna tona na kraju prošle sezone, prema procjenama američkog ministarstva poljoprivrede.

U najvećem svjetskom uvozniku pšenice Egiptu zalihe bi se do kraja lipnja trebale spustiti na 3,4 milijuna tona, najnižu razinu u najmanje 18 godina, prema procjenama američkog ministarstva.

U Indoneziji, drugom svjetskom uvozniku, spustit će se na razinu koja će pokrivati manje od dva mjeseca potrošnje, procjenjuju u SAD-u.

U Indiji, drugom najvećem potrošaču, iznosit će na kraju lipnja 12,6 milijuna tona i bit će više nego upola manje no što su bile prije dvije godine.

I američke mlinarske tvrtke smanjile su kupnju pšenice putem terminskih ugovora zbog poskupljenja koje su potaknuli suša u domaćoj žitnici i u Argentini i ograničene zalihe ozime pšenice, rekao je trgovac žitom sa sjedištem u Kansas Cityju.

Američko ministarstvo poljoprivrede procjenjuje da će do kraja sezone zalihe pšenice u SAD-u pasti na 15,47 milijuna tona, najnižu razinu u 15 godina.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 16:33