16.09.2022., Brod na Kupi - Obilna kisa izazvala je podizanje vodostaja rijeke Kupe i njenih pritoka, koji su poplavili prometnice, kuce i vrtove u selima Kupske doline Kuzelj i Brod na Kupi. Photo: Goran Kovacic/PIXSELLGORAN KOVACIC/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
obilne kiše

Kupa poplavila više kuća, sela odsječena, prometnice zatvorene. Za dio Hrvatske izdano crveno upozorenje

Piše desk  /  17.09.2022., 10:09h

Hrvatske su vode rekle da je moguće da će se u subotu uvesti izvanredne mjere. Kiša bi trebala padati tijekom narednih 36 sati

Nakon što je jučer zbog naglog izlijevanja rijeke Kupe u Gorskom kotaru poplavljeno više kuća i cesta, vodeni val sada ide prema Karlovcu, javlja HRT. U Karlovačkoj se županiji zbog toga ušlo u mjere obrane od poplave s tendencijom daljnjeg rasta vodostaja.

Tomislav Novosel iz Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda rekao je za HRT da je vodostaj Kupe u Karlovcu u 6 sati iznosio je +629 cm s tendencijom daljnjeg porasta i uvođenjem redovnih mjera obrane od poplave danas oko podneva.

- Vrh vodnog vala rijeke kupe u Karlovcu očekuje se oko ponoći, ali ne veći od +750 cm, što je referentna razina za uvođenje mjera za obranu od poplava - rekao je Novosel.

- Na području Karlovca spremni smo i za više vodostaje, s obzirom na to da su prigradska naselja Mala Švarca i Logorište zaštićena novoizgrađenim nasipima. Teoretski su najugroženija naselja nizvodno od Karlovca: Gradac, Vodostaj, Kobilić i Donje Mekušje, ali tek iznad razine +800 cm, što se u ovom trenutku ne očekuje - zaključio je Novosel.

‘Stanje je katastrofalno. Od 1964. do danas nije bila tako velika voda. Prije tri dana osobno sam se kupao u rijeci, ali Kupa je postala sasvim drugačija i divlja. To je bujična i snažna rijeka koja se digla u zadnjih 8 sati čak četiri metra. Gusti Laz, Grbajel, Guče selo i Kuželj su odsječeni. Do njih je nemoguće doći‘, kazao je RTL-u predsjednik Mjesnog odbora Brod na Kupi Davorin Klobučar.

Brojni stambeni i drugi objekti u Brodu na Kupi poplavljeni su, a promet od Broda na Kupi do mjesta Hrvatsko prekinut je zbog izlijevanja pritoka Kupe i odrona zemlje.

- Sad se javljaju podzemne vode i te podzemne vode se pojavljuju i daleko dublje, odnosno dalje i kuće koje nisu kao ugrožene postaju ugrožene ili će poplaviti kompletno podrumske prostorije - rekao je predsjednik Mjesnog odbora Broda na Kupi Davorin Klobučar.

Vodostaj Kupe u roku od 6 sati porastao je čak četiri metra. Voda je ušla i u muzej Kaštel Zrinskih, ugroženi su vrijedni eksponati.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković uputio je apel građanima da ne pokušavaju sami sanirati štetu od poplava i nevremena te da se na svakom koraku obrate relevantnim službama.

Za Dalmaciju, Liku, Gorski kotar i Istru danas je na snazi narančasto upozorenje, što znači da je vrijeme vrlo opasno, a za sjeverni Jadran na snazi je crveno upozorenje.

Dnevnik.ba

24. veljača 2024 07:06