StoryEditor
rama

Kulturno-vjerska baština Hrvata BiH ‘Vratimo nadu zavičaju‘

Piše fena  /  18.06.2023., 16:51h

Peta kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine pod geslom "Vratimo nadu zavičaju", održana je u subotu u Rami na Šćitu.

Nakon mise koju je predvodio fra Robert Jolić, upriličen je defile folklornih društava od crkve do dvorane.

U programu su nastupili: HKUD Rama, HKUD Brotnjo - Čitluk, KUD Izvor - Usora, Vokalni sastav "Lašvanske Dive" - Nova Bila i Etno skupina "Čuvarice".

Prije njihovog nastupa pozdravnu i zahvalnu riječ uputili su predstavnici organizatora - gvardijan fra Andrija Jozić, Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, te Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a i pokrovitelj manifestacije.

"Promatrajući ovu raskoš, ovo šarenilo naših pučkih nošnji i nacionalnih boja, osjećam poseban ponos i jedno snažno zadovoljstvo jer smo i ove godine, kao pokrovitelji, stali uz ovaj iznimno vrijedan projekt", poručio je premijer Herceg.

Manifestacija se priređuje s ciljem međusobnog povezivanja Hrvata u BiH i Republici Hrvatskoj i šire. Upoznavanje zajedničke tradicije, kulture i nošnje, unapređenje kulturnih, obrazovnih, gospodarsko-socijalnih i drugih životnih zanimanja raseljenih bh. Hrvata, kao i pružanje potpore Hrvatima u BiH, posebno u jačanju i očuvanju nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta, ciljevi su ovog vrijednog događanja.

Program je dosad održan u Zagrebu, Jajcu, Livnu i Sarajevu.

Organizatori manifestacije na Šćitu su Hrvatska matica iseljenika, HKUD-a "Rama" i Franjevački samostan Rama-Šćit.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 06:59