StoryEditor

Kujundžić o kupnji lijeka za djecu iz Klaićeve bolnice: "Država će stati iza svoje djece"

Piše D  /  30.07.2021., 02:25h

"Nitko niti može niti smije utjecati na ljude iz struke. Danas će se sastati pet vodećih hrvatskih onkologa koji će reći svoje mišljenje o lijeku i bolesti koju djeca imaju i šansama koje daje taj lijek kod te djece", rekao je Kujundžić.

Upitan tko će platiti lijek ako povjerenstvo donese odluku o kupnji, Kujundžić je odgovorio da će država uvijek stati iza svog naroda, posebice iza svoje djece, piše Hina.

Peticija 

Komentirao je i peticiju koju je potpisalo 30.000 građana koji zahtijevaju kupnju lijeka, kao i da se Klaićevoj bolnici poveća financijski limit i hitno donesu mjere za financiranje, posebno skupih lijekova.

"Poštujemo građane koji su potpisali taj dokument i pozivamo ih na dijalog za cjelovito rješavanje hrvatskog zdravstvenog problema. Lijek treba dati bolesnim ljudima, ali moramo naći rješenje kako ga platiti, u tome moramo svi sudjelovati. Pozivam sve Hrvate na dijalog kako riješiti prihodovnu i rashodovnu stranu sustava. Bez populizma", poručio je Kujundžić.

Peticiju "Svako bolesno dijete ima pravo na šansu za život" u samo četiri dana, od podneva 15. lipnja do jutra 19. lipnja, potpisalo je gotovo 30.000 građana, potpisi i dalje pristižu putem interneta, a pokretači peticije Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost i Program ekonomsko-socijalne pravednosti Centra za mirovne studije u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću u ponedjeljak su zatražili da na izvanrednoj (telefonskoj) sjednici donese odluku o izravnoj dotaciji 10,5 milijuna kuna Klinici za dječje bolesti Zagreb za potrebe hitne nabavke novog lijeka za sedmoro malih pacijenata oboljelih od neuroblastoma.

Lijek nije registriran u Hrvatskoj

Na kolegiju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravstva 13. lipnja imenovano je povjerenstvo u kojem se nalaze onkolozi koji se bave solidnim tumorima u djece i odraslih, u vezi sedmero bolesne djece iz Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Bolnica nema na raspolaganju dodatna sredstva za nabavku novog lijeka Dinutuximab beta, nedavno registriranog na razini EU-a, no ne i u Hrvatskoj. Bolnica se obratila HZZO-u radi povećanja limita za nabavku lijekova u svrhu liječenja djece, no dosad bezuspješno.

HZZO inzistira na tome da lijek još nije registriran u Hrvatskoj, iako je moguća direktna interventna bolnička nabavka lijeka. Lijek je dostupan bolesnoj djeci u Sloveniji i Srbiji, a povećava šanse za preživljavanje 10 do 20 posto.

V.d. ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Zagrebu Zoran Bahtijarević rekao je da Klinika ima sedmero djece koji su kandidati za lijek, a osiguravanje lijekova za njih stajalo bi oko 10,5 milijuna kuna, što je gotovo cijeli godišnji bolnički proračun za skupe lijekove.

Od visokorizičnog neuroblastoma, rijetkog zloćudnog tumora s izrazito lošim prognozama koji pogađa djecu mlađu od pet godina, trenutno je oboljelo devetero djece u Hrvatskoj.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 19:12