Article_Top_970x250

KUČAN ODGOVORIO MUSTAFI CERIĆU: Dijelite li vi zemlju nazivajući je samo "Bosna"?

reakcija na optužbe poglavara iz u bih

KUČAN ODGOVORIO MUSTAFI CERIĆU: Dijelite li vi zemlju nazivajući je samo "Bosna"?

svibnja 03, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Milan Kučan, prvi predsjednik Slovenije nakon njenog osamostaljenja od Jugoslavije, odgovorio je na otvoreno pismo bivšeg poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafe Cerića.

Njegov odgovor je objavio portal historiografija.ba, a u njemu je navedeno da se zalagao cjelovitu i suverenu državu ravnopravnih Bošnjaka, Hrvata i Srba u granicama kakve je imala kao jugoslavenska republika. Istaknuo je da se također uvijek zalagao za ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.

Obrazložio je svoje stavove koje je istakao u Izvještaju o Bosni i Hercegovini, a koji je 2011. godine podnio tadašnjem predsjedniku Slovenije Danilu Turku. Kako je naveo, izvještaj je sačinio na osnovu bosanskohercegovačke realnosti, te zaključio da opstanak Bosne i Hercegovine garantiraju njeni državljani jer je to njihov interes.

Poručio je da je izvještaj trebao biti osnova za određivanje slovenskih stavova o Bosni i Hercegovini tijekom rasprava u Europskoj uniji, a sve da bi se Bosna i Hercegovina učinila učinkovitijom državom.

Kučan smatra da je EU uzela u obzir prijedloge iz ovog izvještaja, možda bi stanje u Bosni i Hercegovini bilo bolje.

Naglasio je da je njegova cjelovita analiza sadržana u Izvještaju, te ocijenio da ga je Cerić parcijalno naveo. Podcrtao je da je to bio poziv za očuvanje teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine kao države ravnopravnih naroda.

Kao razliku između ovog Izvještaja i navodnog non-papera je naveo to što potonjim zalaže za razbijanje Bosne i Hercegovine. Pitao je Cerića da li on dijeli zemlju nazivajući je samo "Bosna".

"Da li ste se pitali, poštovani gospodine Ceriću, koliko ste sami doprinijeli da Bosna i Hercegovina opstane kao država tri ravnopravna naroda i istodobno postane funkcionalnija država i približi se EU? Svaka druga definicija doprinosi nepotrebnom komadanju Bosne i Hercegovine. Nažalost, takva razmišljanja postoje i unutar i izvan Bosne i Hercegovine", ukazao je.

Kučan je sugerirao Ceriću da pogleda njegov intervju za televiziju Face iz 16. travnja kako bi uvidio kakvi su njegovi stavovi o Bosni i Hercegovini.

Cijelo pismo možete pročitati OVDJE.

Dnevnik.ba