StoryEditor
sletio u Floridu

Kubanski pilot prebjegao u SAD u ruskom zrakoplovu

Piše hina  /  22.10.2022., 23:17h

Pilot je rekao da "bježi iz svoje zemlje i da dolazi iz Sancti Spiritusa", pokrajine u središtu komunističkog otoka, rekle su lučke vlasti.

Kubanski pilot prebjegao je iz svoje zemlje u Sjedinjene Države i u petak sletio u Floridu u ruskom jednomotornom zrakoplovu, priopćila je u subotu uprava zračne luke u Miamiju.

U petak oko 11.30 sati po mjesnom vremenu (17.30 sati po srednjoeuropskom) Antonov AN-2, dvokrilac s propelerom, ruske proizvodnje, sletio je na aerodrom na jugu Floride, dodala je uprava.

Pilot je rekao da "bježi iz svoje zemlje i da dolazi iz Sancti Spiritusa", pokrajine u središtu komunističkog otoka, rekle su lučke vlasti.

Američka granična policija koja se bavi slučajem, stigla je na mjesto događaja.

"Kubanske vlasti nisu primile službenu obavijest američkih agencija", objavilo je u subotu kubansko civilno zrakoplovstvo putem službenog glasila Granma, rekavši da "provodi istragu o pojedinostima incidenta".

Martinez Machado koji je radio u državnoj aviokompaniji poletio je u petak u 7.00 sati po mjesnom vremenu (13.00 sati po srednjoeuropskom) iz pokrajine Sancti Spiritus radi zaprašivanja, tvrdi pak Kuba.

No "nakon završetka drugog leta" nije se vratio u bazu, dodaje civilno zrakoplovstvo.

"Moj sin je jutros ilegalno napustio zemlju u zrakoplovu s kojim je radio. Ne odobravam njegovu odluku, ali i dalje mi je sin", reagirala je u petak Elisa Machado Padron, dezerterova majka, na Facebooku.

Mnogi Kubanci su zadnjih mjeseci otišli iz domovine zbog nestašica i najgore gospodarske krize u zadnjih 30 godina i pokušavaju ući u SAD.

Između listopada 2021. i kolovoza 2022. gotovo 200.000 Kubanaca uhićeno je na američkoj granici, a lani u istom razdoblju 30.000, pokazuju podatci granične policije.

Dnevnik.ba

21. srpanj 2024 05:35