StoryEditor
nacrt zakona

Kuba planira ozakoniti homoseksualne brakove

Piše hina  /  16.09.2021., 09:48h
Kuba je u srijedu objavila dugo očekivani nacrt novog obiteljskog zakona, kojim bi se, ako bude prihvaćen, otvorila vrata homoseksualnim brakovima, što su aktivisti za prava LGBT populacije pozdravili, ali s oprezom jer se pitaju hoće li se zakon i provesti

Novi zakon definira brak kao "dobrovoljnu zajednicu dvoje ljudi" bez navođenja spola, za razliku od sadašnje definicije kao "zajednica muškarca i žene".

Nacrt, međutim, još uvijek mora proći u javnoj raspravi, a zatim će biti izmijenjen i dopunjen kako bi se uzela u obzir mišljenja građana prije izlaska na referendum.

Aktivisti strahuju da bi komisija koja je za to zadužena mogla popustiti pod pritiskom religioznih skupina i onih koji preferiraju tradicionalnu kulturu mačizma.

Kažu da vlada nije trebala zakazati referendum o temeljnim ljudskim pravima, dok vlada poručuje da želi graditi, a ne prisiljavati prihvaćanje promjena.

Kuba, koja je homoseksualce slala u popravne radne logore u prvim godinama nakon svoje ljevičarske revolucije 1959. godine, učinila je značajan napredak u pravima LGBT osoba tijekom 2000.-ih i 2010.-ih godina, unatoč raširenom mačizmu.

Ta otočna država uvela je pravo na besplatnu operaciju promjene spola, zabranila diskriminaciju na radnom mjestu na temelju seksualne orijentacije i počela održavati godišnje marševe protiv homofobije - kubanskog ekvivalenta 'gay pridea'.

Mnogi članovi LGBT zajednice kažu, međutim, kako su frustrirani usporavanjem tempa promjena posljednjih godina, dok je nekoliko drugih latinoameričkih zemalja krenulo naprijed s odobravanjem homoseksualnih brakova.

Dnevnik.ba

26. rujan 2023 20:11