StoryEditor
kalibunar

Krvnik Hrvata središnje Bosne dobio mural u Travniku

Piše desk  /  29.06.2022., 10:45h

Na Kalibunaru je osvanuo mural posvećen generalu 7. korpusa ARBiH, Mehmedu Alagiću, javljaju lokalni mediji.

Kao i u slučaju murala bojniku Mihajlu Petroviću na Centralnom trgu, u potpisu grafita stoji grupa TFC.

Mural se nalazi u neposrednoj blizini raskrižja na magistralnoj cesti M-5, točnije prekoputa džamije na Kalibunaru.

Haško tužiteljstvo teretilo je generale Mehmeda Alagića i Envera Hadžihasanovića te pukovnika Amira Kuburu po zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine koji proizlaze iz povrede ratnog prava i običaja te teških povreda Ženevskih konvencija. Tužiteljstvo vjeruje da su glavni izvršitelji zločina bili stranimuslimanski borci, koji su sebe nazivali Mudžahedinima, odnosno “svetim ratnicima”.

Najmanje je 200 civila – najvećim dijelom Hrvata – ubijeno, a mnogo više ih je ranjeno, navodi se u optužnici. Uz ubijanje civila, pripadnici Armije Bosne i Hercegovine su ubijali i zarobljene vojnike Hrvatskog vijeća obrane. 

U optužnici protiv trojice visokih časnika se navodi da su snage Trećeg korpusa Armije BiH, u kojem su optuženici bili zapovjednici, u travnju 1993. godine i početkom ljeta iste godine izvršile niz teških napada na HVO, uključujući i područja općina Bugojno, Busovača, Kakanj, Maglaj, Novi

Travnik, Travnik, Vareš, Vitez, Zavidovići, Zenica i Žepče. Stanovništvo i zarobljeni vojnici ubijani su – kako se dodaje – u selima Dusina, Miletići, Maline i Bikoši, a Alagić je bio jedan od ključnih ratnih zapovjednika koji se sumnjiči za odgovornost zbog granatiranja Viteza tijekom hrvatsko- muslimanskog rata, kao i za užasne zločine počinjene u Buhinim Kućama kod Viteza.

Izrada murala ovom čovjeku koji nosi teret odgovornosti za mnoge nerasvijetljene zločine nad hrvatskim stanovništvom u središnjoj Bosni nije prilog za budućnost, odnosno prilog izgradnji međusobnog povjerenja, umanjenju tereta prošlosti i negativnih reminiscencija na jedan težak period koji je ostavio otvorene rane kod svih stanovnika BiH.

image

Mural Mehmedu Alagiću u Travniku

TRAVNICKI.INFO

Dnevnik.ba

08. kolovoz 2022 18:55