Article_Top_970x250

Krv radnika banjalučke firme zatrovana teškim metalima

bave se recikliranjem starih akumulatora

Krv radnika banjalučke firme zatrovana teškim metalima

srp 27, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Radnici firme “BC Metal”, koja se nalazi u banjalučkoj Poslovnoj zoni “Incel”, otrovani su teškim metalima. Izvanredni ljekarski pregledi kojima su podvrgnuti otkrili su da u krvi imaju olova, cinka i žive u dosta većim količinama od dozvoljenih.

Tragovi teških metala pronađeni su u krvi 23 od 29 radnika firme "BC Metal", koja se nalazi u banjalučkoj Poslovnoj zoni "Incel", rekao je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Grada Banja Luka Janko Kecman.

"Riječ je o radnicima u proizvodnji, a u krvi su im pronađeni teški metali poput olova, cinka i žive u većoj količini od dozvoljene. Ta količina zavisila je od toga koliko tko dugo radi i na kojoj poziciji", kazao je Kecman. 

On je dodao da samo šest radnika koji se bave kancelarijskim i upravljačkim poslovima nisu bili otrovani teškim metalima.

Prema navodima Glasa Srpske, ekološki inspektor Gradske uprave Banjaluka naredio je 27. svibnja rukovodstvu "BC Metala" da sve zaposlene pošalje na izvanredne ljekarske preglede zbog uvjeta i opisa posla u tom poduzeću, koje se, između ostalog, bavi recikliranjem starih akumulatora, pa su radnici često u dodiru s teškim metalima.

Dnevnik.ba