StoryEditor
britanski kralj

Krunidba kralja Charlesa III u bivšim britanskim kolonijama izaziva ravnodušnost, ali i kritike: Predstavlja sjećanja o ugnjetavanju i krvavoj prošlosti kolonijalizma

Piše fena  /  05.05.2023., 11:03h

Kada Kralj Charles III bude okrunjen u subotu, vojnici koji nose zastave Bahama, Južne Afrike, Tuvalua i šire marširat će uz britanske trupe u spektakularnoj vojnoj procesiji u čast monarha.

Za neke će ova krunidba potvrditi veze koje povezuju Britaniju i njezine bivše kolonije. Ali za mnoge druge u Commonwealthu, skupini nacija koje se uglavnom sastoje od mjesta koje su nekad bile pod kolonizacijom Britanskog Carstva, Charlesovu krunidbu doživljavaju u najboljem slučaju ravnodušno, piše Associated Press.

U tim zemljama prva krunidba britanskog monarha u 70 godina predstavlja sjećanja o ugnjetavanju i krvavoj prošlosti kolonijalizma. Prikazi raskoša u Londonu posebno će naići na kritike na Karibima gdje postoje sve veći pozivi da se prekinu sve veze s monarhijom.

- Zanimanje za britansku kraljevsku obitelj je oslabilo otkako sve više Jamajčana smatraju da oni koji su preživjeli kolonijalizam tek trebaju dobiti reparacijsku pravdu – rekao je Sean Major-Campbell, anglikanski svećenik u glavnom gradu Jamajke, Kingstonu.

Kao britanski suveren, Charles je također šef države 14 drugih zemalja, iako je uloga uglavnom ceremonijalna. Ova područja, koja uključuju Australiju, Kanadu, Jamajku, Papuu Novu Gvineju i Novi Zeland, predstavljaju manjinu nacija Commonwealtha: većina od 56 članica su republike, iako neke još nose Union Jack na svojim zastavama.

Barbados je posljednja zemlja Commonwealtha koja je uklonila britanskog monarha s mjesta šefa države, zamijenivši Charlesovu majku, kraljicu Elizabetu II., izabranom predsjednicom 2021. Odluka je potaknula slične republikanske pokrete u susjednoj Jamajci, na Bahamima i Belizeu.

Prošle godine, kada je premijer Jamajke Andrew Holness dočekao princa Williama i njegovu suprugu Kate, tijekom kraljevske turneje po Karibima, najavio je da njegova zemlja namjerava postati potpuno nezavisna.

Dva dana prije Charlesove krunidbe, aktivisti iz 12 zemalja Commonwealtha pisali su monarhu pozivajući ga da se izvini za naslijeđe britanskog kolonijalizma.

Među potpisnicima bila je Lidia Thorpe, australska senatorica, koja je u četvrtak rekla da bi Charles trebao "započeti proces popravljanja štete od kolonizacije, uključujući vraćanje ukradenog bogatstva koje je oduzeto našem narodu".

Buckinghamska palača rekla je prošlog mjeseca da Charles podržava istraživanje povijesnih veza između britanske monarhije i ropstva. Kralj to pitanje shvata "veoma ozbiljno", a akademici će dobiti pristup kraljevskoj zbirci i arhivima, priopćila je palača.

U Indiji, nekada dragulju Britanskog carstva, medijska pažnja je mala, a zanimanje za krunidbu vrlo malo.

U Nairobiju u Keniji također ne vlada velliko zanimanje za ideju praćenja krunidbe na TV-u.

- Nisam zainteresiran za gledanje vijesti ili što god se tamo događa jer su nas ti kolonizatori maltretirali - rekao je taksist iz Nairobija.

Međutim, nisu svi tako kritični. U Ugandi, politički analitičar Asuman Bisiika kaže da britanska kultura i dalje ima snažan uticaj na mlade u toj istočnoafričkoj zemlji, posebno na one koji prate engleski nogomet.

U južnoafričkom gradu Durbanu, iseljene britanske zajednice planirale su uživo gledati ceremoniju krunidbe, zajedno s trubačima koji će najaviti trenutak kada će nadbiskup Canterburyja kruniti Charlesa. U nedjelju će se održati posebna crkvena služba nakon koje će uslijediti piknik ili "braai", tradicionalni južnoafrički roštilj.

- Mislim da ljudi žele biti dio važnog trenutka u povijesti - rekla je Illa Thompson, jedna od organizatorica svečanosti.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 08:08