StoryEditor
inflacija

Kruh ponovno poskupio, ovoga puta za 20 feninga. Pekari sumnjaju da će rast cijena stati

Piše desk  /  28.11.2022., 21:35h

Ovo je već drugo poskupljenje kruha u tijeku ove godine

Val poskupljenja se nastavlja i na vidiku nema kraja, a od danas će u prodavaonicama građani BiH plaćati skuplji kruh. Tri najprodavanija proizvoda kompanije Klas – polubijeli, narodni kruh, od danas će biti skuplji za 20 feninga.  Polubijeli i narodni kruh koštat će 1,70 KM, a penzionerski 1,20 KM, prenosi Večrnji list.

Ovo je već drugo poskupljenje kruha u tijeku ove godine, a proizvođači su tada kao razlog naveli poskupljenje pšenice na svjetskom tržištu zbog rata u Ukrajini.

Također, na cijenu je utjecalo i poskupljenje goriva. Banjolučki mediji javljaju da će od 1. prosinca u entitetu RS kruh također trebao poskupjeti za 10 feninga, a već sada u Banja Luci stoji 2 marke. Obični kruh (oko 600 grama) u tom gradu trenutno stoji od 1,80 do 2 KM.

Pekari najavljuju da bi cijene mogle nastaviti s rastom početkom iduće godine s obzirom da očekuju dodatna poskupljenje brašna i energenata, prvenstveno električne energije. Ekonomska situacija u BiH je sve teža s obzirom da cijene rastu iz dana u dan, a platežna moć građana je u prosjeku ostala na istoj  razini prije poskupljenja.

U najtežem položaju su umirovljenici i oni građani s minimalnim primanjima kojima pored poskupljenja osnovnih životnih namirnica u prilog ne ide ni zimska sezona kada će poskupjeti i energenti. Cijene kruha su porasle i u zemljama regije, kao i Europske unije.

Dnevnik.ba

02. veljača 2023 22:53