Article_Top_970x250

Krstičević putuje u SAD, razgovarat će o nabavi vojnih zrakoplova za OS RH

modernizacija

Krstičević putuje u SAD, razgovarat će o nabavi vojnih zrakoplova za OS RH

srp 08, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Govoreći o tipovima vojnih zrakoplova koji bi mogli biti nabavljeni, Krstičević je spomenuo "F16" korišteni," "Gripen", a treća je mogućnost južnokorejski zrakoplov.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević  najavio je da sljedeći tjedan putuje u službeni posjet Sjedinjenim Američkim Državama gdje će s američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom razgovarati o jačanju suradnje dviju država, sigurnosnim izazovima na jugoistoku Europe, a potvrdio je da će razgovarati i o mogućnosti kupnje vojnih zrakoplova za potrebe Oružanih snaga RH, prenosi HRT.

Idem na sastanak s kolegom, američkim ministrom obrane generalom Mattisom jer ima puno tema za razgovor, a jedna od ključnih je jačanje suradnje, pošto su Sjedinjene Američke Države naš ključni partner i saveznik u području obrane i sigurnosti, izjavio je ministar Krstičević novinarima na Visu gdje je u Viškom akvatoriju, zajedno s američkom veleposlanicom Julietom Valls Noyes i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, nazočio akciji pronalaženja američkih pilota, članova posade zrakoplova B-24 Tulsamerican koji se 1944. srušio u blizini otoka Visa.

Naglasio je da Hrvatska želi još više unaprijediti suradnju sa SAD-om i još više ojačati sposobnost Hrvatske vojske da se ona može nositi sa svim ugrozama i rizicima. Razgovarat ćemo također i o borbenom zrakoplovu jer ta (vojna zrakoplovna) sposobnost je potrebna Hrvatskoj, a razgovarat ćemo i o sigurnosnim izazovima na jugoistoku Europe rekao je Krstičević.

Podsjetio je kako se ovog tjedna hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Varšavi sastala s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, na skupu Inicijative tri mora, kojeg su zajednički organizirali Hrvatska i Poljska, uz potporu SAD-a. Sve to skupa s ovom današnjim akcijom (traganje za posmrtnim ostacima američkih pilota u Viškom akvatoriju) je dokaz jednog partnerstva i savezništva koje Republika Hrvatska ima sa Sjedinjenim Američkim Državama, kazao je Krstičević.

Hrvatska država nikada više ne smije doći u situaciju kao '91. kada smo bili razoružani. Odgovarajući na novinarska pitanja glede kupnje vojnih zrakoplova za potrebe OS RH, ministar Krstičević je rekao kako smo u fazi istraživanja "svih mogućih opcija" i tražimo najbolji priuštiv način rješavanja tog pitanja. Osim s SAD-om namjera je razgovarati i s još nekoliko drugih država radi izbora modela koji je za Hrvatsku najbolji, napomenuo je.

Želimo poslati zahtjev za ponudu prema pet država: Sjedinjenim Američkim Državama, Švedskoj, Južnoj Koreji, Grčkoj i Izraelu. Odlučivat ćemo na temlju tri parametra -prvi je da želimo ugovor između država, to je bitna stvar jer ovo nije posao samo mene kao ministra, nego je posao cijele hrvatske Vlade i države. Drugi parametar je cijena, a treći ključan parametar je gospodarska suradnja, a to znači kako vidamo da je taj projekt investicija, te mogućnost radnih mjesta i zaposlenosti u  Hrvatskoj koja je potrebna, tako da želimo povezati sve te parametre, objasnio je Krstičević.

Na upit koliko, s obzirom na financijske mogućnosti, Hrvatska može kupiti zrakoplova i dolaze li u obzir nabavka polovnih zrakoplova, ministar Krstičević je rekao: "Mi mislimo da je to u ovom trenutku 12 zrakoplova." Sve dolazi u obzir, a hoćemo li imati polovni ili novi zrakoplov, vidjet ćemo, dodao je.

Govoreći o tipovima vojnih zrakoplova koji bi mogli biti nabavljeni, Krstičević je spomenuo "F16" korišteni," "Gripen", a treća je mogućnost južnokorejski zrakoplov. Hrvatska država nikada više ne smije doći u situaciju kao '91., kada smo bili razoružani, naglasio je potpredsjednik Vlade, ministar obrane Krstičević.

Istaknuo je i važnost zrakoplovne sposobnosti i za hrvatsku državu i za Hrvatsku vojsku. Naše završne operacije u Domovinskom ratu koje su donijele mir i slobodu, ne bi mogle biti napravljene bez sinergije u kojoj je bio ogroman doprinos hrvatskih pilota, poručio je Krstičević.

Dnevnik.ba