Article_Top_970x250

Krstičević o objavljenim mailovima: ´SAD nije zabranio prodaju izraelskih aviona niti jednim službenim dokumentom´

očitovao se i morh

Krstičević o objavljenim mailovima: ´SAD nije zabranio prodaju izraelskih aviona niti jednim službenim dokumentom´

sij 15, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: N1

Hrvatski ne demantira postojanje takvog maila koji je stigao u prosincu 2017.

Ministar obrane RH Damir Krstičević reagirao je danas na mailove koje je objavio portal Index, a u kojima američko veleposlanstvo upozorava ministrova pomoćnika da Izrael možda neće dobiti dozvolu za prodaju F-16 Hrvatskoj.

Ministar za Dnevnik Nove TV ne demantira postojanje takvog maila koji je stigao još u prosincu 2017.

“Tijekom postupka vođena je intenzivna komunikacija i bilo je puno elemenata i pitanja koja smo rješavali u dogovoru s našim partnerima jer se radi o izrazito kompleksnom projektu. Zbog odgovornosti prema projektu odradili smo niz dodatnih konzultacija i s američkom i izraelskom stranom. Stoga ne bih komentirao samo neke dijelove te komunikacije jer je pitanje bilo mnogo složenije”, kazao je Krstičević.

“U ovako složenom procesu izmijenjeno je više od tisuću mailova, vođena je iznimno zahtjevna korespondencija na nekoliko razina, održan je niz konzultacija sa svim stranama. Naravno da je i problematika izdavanja TPT-a između ostaloga bila u fokusu. Ali ono što je bitno ponavljam: nijednim službenim dokumentom američka strana nije zabranila prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj, nego im je izdala i službeno predodobrenje koje je bilo nužno za valjanost izraelske ponude”, dodao je.

MORH: Izmijenili smo tisuće službenih i neslužbenih mailova

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) očitovalo se u utorak o postojanju e-mailova veleposlanstva SAD-a upućenih MORH-u istaknuvši da je tijekom postupka nabave borbenih zrakoplova na službenoj ili neslužbenoj razini izmijenjeno preko tisuću mailova, ali jedino je važno da nijednim službenim dokumentom američka strana nije zabranila prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj.

Nakon što je u utorak objavljen drugi e-mail u korespondenciji između američkog veleposlanstva i pomoćnika ministra obrane Petra Mihatova, u kojem je veleposlanstvo Hrvatskoj poslalo non-paper za nabavu rabljenih F-16 aviona, na Hinin upit MORH je odgovorio kako je tijekom postupka nabave zrakoplova izmijenjeno više od tisuću mailova te da je bilo međusobne komunikacije na službenoj i neslužbenoj razini.

“Tijekom postupka bilo je mnogo međusobne komunikacije na službenoj i neslužbenoj razini, kao i mnogo elemenata i pitanja koja smo rješavali u dogovoru s našim partnerima jer se radi o izrazito kompleksnom projektu. U ovako složenom procesu izmijenjeno je više od tisuću mailova, vođena je iznimno zahtjevna korespondencija na nekoliko razina. Zbog odgovornosti odradili smo niz dodatnih konzultacija i s američkom i izraelskom stranom”, navodi se odgovoru MORH-a.

No, ističe MORH, jedino je važno ono što kažu i svi službeni dokumenti – da je Država Izrael kao odabrani ponuditelj bila obvezna ishoditi odobrenje SAD-a i na to se službeno obvezala prilikom prihvaćanja ponude kada je priložila i prethodno odobrenje.

Iz MORH-a poručuju kako je jedino bitno da američka strana nijednim službenim dokumentom nije zabranila prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj, nego je izdala i službeno predodobrenje koje je bilo nužno za valjanost izraelske ponude.

“Kao što vam je poznato, Izrael nas je službeno izvijestio da suprotno preuzetoj odgovornosti, nažalost, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje SAD-a za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Hrvatskoj. Predstavnici Izraela su u Zagrebu jasno napomenuli da ne postoji odgovornost Hrvatske. Nikakva materijalna i nematerijalna šteta za Hrvatsku ne postoji”, navodi MORH.

Index objavio dva maila u kojem Amerikanci uporno upozoravaju

Podsjetimo, Index je jučer objavio mail poslan Mihatovu iz američkog veleposlanstva 6. prosinca i u kojem Amerikanci upozoravaju na potencijalne probleme u poslu s Izraelom koji je sada spektakularno propao.

Index je danas objavio novi mali koji je stigao na adresu pomoćnika ministra obrane Petra Mihatova u kojem Amerikanci upozoravaju da Izrael nema odobrenje za prodaju aviona F-16 Barak Hrvatskoj.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250