StoryEditor

Kršćani u Siriji su u velikoj opasnosti da nestanu

Piše D  /  18.10.2019., 04:10h

„Nemamo više suza za plakanje zbog onoga što se događa u Siriji“, rekao je 17. listopada u Napulju kardinal Gualtiero Bassetti, predsjednik Talijanske biskupske konferencije. Umjesto da se ostvaruju mirovni ciljevi, ponovo se nastavlja s naoružavanjem, ratovima i borbama. Zabrinutost, osobito za kršćanske zajednice u Siriji, izrazilo je i Ekumensko vijeće Crkvi i Vijeće bliskoistočnih kršćanskih Crkvi, prenosi Nedjelja.ba.

„Kada postoji sukob, on pogađa sve: kršćane, muslimane i Kurde. No kršćanska zajednica koja je 2 000 godina prisutna u Siriji, sigurno je najviše pogođena. U opasnosti smo da nestanemo. Kršćani su bitan dio društva, a u opasnosti su da budu uništeni i izbrisani iz sjećanja Sirije“, istaknuo je franjevac, Firas Lutfi iz Alepa.

„Plaši nas ponovno pogoršanje islamskog fundamentalizma na našim prostorima. Kurde, koji su se uvijek borili protiv takozvane Islamske države, prvo su podupirale Sjedinjene Američke Države, a potom su ih ti njihovi saveznici ostavili na milost uistinu nepoznate i tragične sudbine. Kurdi u svojim zatvorima imaju mnogo džihadista i drugih islamskih fundamentalista. Čuli smo da ti zatvorenici bježe, a jednom kad pobjegnu, ponovo se mogu organizirati. To nas plaši“, rekao je otac Lutfi, a prenosi vatican.news.va.

Dneevnik.ba

18. travanj 2024 09:28