MOSTAR, 7. travnja (FENA) - U Galeriji Rondo u Mostaru večeras je u sklopu Napretkovog tjedna kulture otvorena izložba fotografija pod nazivom ”Kroz objektiv” autora Dragana Tomića. (Foto FENA/Mario Obrdalj)MARIO OBRDALJ -
StoryEditor
Mostar

‘Kroz objektiv‘ prva samostalna izložba fotografija Dragana Tomića

Piše fena  /  07.04.2022., 23:07h
U sklopu Napretkovog tjedna kulture 2022. u četvrtak je u Galeriji "Rondo" u Mostaru otvorena prva samostalna izložba fotografija Dragana Tomića pod nazivom "Kroz objektiv".

Tomić, snimatelj, fotograf i kolekcionar, koji je cijelu svoju karijeru proveo u medijskim vodama, publici je predstavio dvadesetak radova nastalih posljednjih desetak godina koji prikazuju prirodne i urbane ambijente.

Do sada je imao pet skupnih izložbi, i to u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt kao član Udruženja snimatelja i kamermana HRT-a, a fotografijom se bavi već duže razdoblje, ali kako naglašava "za svoju dušu", jer u tom hobiju vidi način da malo drugačije zabilježi svijet oko sebe.

"Fotografiranje je jedan od mojih mnogobrojnih hobija, a večerašnja izložba svojevrsna je potvrda mog rada. Kroz objektiv fotoaparata želim javnosti malo drugačije prikazati svijet oko sebe nego kroz kameru", kazao je Tomić.

Nekoliko prigodnih riječi o izložbi kazao je i predsjednik Organizacijskog odbora Napretkovog tjedna kulture i dopredsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar Miroslav Landeka.

"Iznimna mi je čast i zadovoljstvo što je baš na Napretkovom tjednu kulture organizirana prva samostalna izložba Dragana Tomića kojeg poznajem dugo godina i s kojim dijelim strast prema fotografiji. Tomić je uvijek bio razina više i upravo sam kao novinar od njega naučio neke stvari o fotografiji. Sve ovo što vidimo večeras dokaz je kako je umjetnička fotografija umjetnost koja odražava kreativnu viziju fotografa kao umjetnika", kazao je Landeka.

O Tomićevim radovima govorio je i povjesničar umjetnosti i recenzent izložbe Tomislav Ćavar.

"Dragan Tomić je po vokaciji i životnom opredjeljenju kamerman i cijeli svoj radni vijek bilježi kadrove s dvadeset i pet sličica u sekundi. Na fotografijama predstavljenim na ovoj izložbi, bilježi kadar jednom sličicom, zaustavljajući samo jedan trenutak i ostavlja nam ga na promatranje. Pritiskujući okidač fotoaparata ulazi u meditativno stanje posvećeno samo sebi, vlastitoj intimi i doživljaju svog 'malog svemira'", kazao je Ćavar.

Istaknuo je kako Tomić u radovima tematizira prirodne i urbane ambijente na vrlo osoban način.

"Na njegovim fotografijama osjeća se dinamika prirode, njezin izvorni puls, čista je od umjetnog i nije zasićena nikakvim nepravilnostima, nego se očituje u svojoj punoj savršenosti i ljepoti. Na pojedinim prizorima sfumatične, nježne izmaglice rasplinjuju čvrste konture stabala stvarajući nadrealne trenutke i pomaknutu stvarnost, a apokaliptični krajolici isušenog jezera, kamenih križeva i odsječenih stabala bez kore, koja se još uvijek čvrsto drže žilama za ispucalo tlo, na ekspresionistički način predstavljaju bremenitost života na ovim prostorima", naveo je Ćavar.

Dodaje kako je razvidno da je Tomić majstor prikaza krajolika, ali i urbane tematike.

"Zaustavljena slika dovela je do umjetničkog izraza, a oštro rezani kadrovi koji nikad nisu ograničeni postaju dijelom našeg svijeta uvlačeći nas u radnju i dozvoljavajući nam da se poput brodova privežemo za ruzinavi vez i nađemo sigurnost u luci", zaključio je Ćavar.

Program otvaranja izložbe vodila je Tomićeva dugogodišnja radna kolegica Maja Pašalić, a nazočili su, među ostalim, počasni predsjednik Matice hrvatske Josip Muselimovic i konzul savjetnik Generalnog konzulata RH u Mostari Darko Sabljak.

Program ovogodišnjeg izdanja Napretkovog tjedna kulture završit će u petak, 8. travnja, promocijom monografije "Austrougarske utvrde u Bosni i Hercegovini", autora Manuela Martinovića. Promocija će biti upriličena u Galeriji kraljice Katarine Kosače s početkom u 19 sati.

Dnevnik.ba

04. listopad 2023 08:55