StoryEditor

Kroz financijski sustav BiH u legalne novčane tokove ubačeni nezakonito stečeni milijuni

Piše D  /  25.01.2021., 10:01h

To se navodi u Izvještaju o radu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) za 2020. godinu.

U tom dokumentu dodaje se da je pričinjena šteta od prijavljenih kaznenih djela koja se odnose na pranje novca ukupno iznosila 6.885.797 KM te da je stečena imovinska korist iznosila 8.563.615 maraka.

U praksi, novac se pere na način da netko tko se, primjerice, bavi rasturanjem droge sredstva koja je “zaradio” ubaci u legalne tokove tako što, primjera radi, otvori kafić te u njemu prikazuje promet koji je vrlo često višestruko veći od stvarnog.

“Pranje novca je ubacivanje nelegalnog novca, odnosno novca stečenog na nelegalni način, u redovne, legalne poslove. Primjerice, u pitanju je novac stečen trgovinom oružjem, trgovinom ljudima i tako dalje, ili novac koji je izvučen neplaćanjem određenih poreza i dadžbina prema državi”, ističe za Nezavisne novine Radislav Jovičić, bivši ministar unutarnjih poslova RS-a.

Podsjetimo, BiH je u srpnju prošle godine skinuta s europske liste visokorizičnih trećih zemalja sa strateškim nedostacima u svom režimu sprječavanja pranja novca i borbe protiv financiranja terorizma, koji predstavljaju znatnu prijetnju financijskom sustavu EU.

“Europska komisija prepoznala je napredak i poduzete mjere u ovoj oblasti koji je BiH ostvarila u proteklom razdoblju te je zaključila da u ovoj fazi, prema dostupnim informacijama, BiH nema strateške nedostatke u režimu sprječavanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti”, priopćeno je tada iz Ministarstva pravde BiH.

Kada je riječ o izvješću SIPA-e za prošlu godinu, u njemu se navodi da je Agencija u 2020. godini radila na ukupno 2.524 predmeta koji su se odnosili na otkrivanje i istraživanje kaznenih djela iz nadležnosti Suda BiH, od čega su okončana 972 ili 39 posto.

“U 2020. godini Agencija je nadležnim tužiteljstvima u BiH podnijela ukupno 144 izvještaja o počinjenom kaznenom djelu protiv ukupno 299 osoba (280 fizičkih lica, 17 pravnih lica i dva nepoznata lica) i 20 dopuna izvještaja protiv ukupno 42 fizička lica”, navodi se u ovom izvještaju.

Kako se dodaje, podneseno je deset izvještaja i pet dopuna izvještaja koji se odnose na organizirani kriminal, odnosno kaznena djela financijskog kriminala i korupcije, prometa droge, krijumčarenja ljudi i falsificiranja isprava te pranja novca.

“Šteta po proračuna u BiH identificirana podnesenim izvještajima o postojanju osnova sumnje o počinjenim kaznenim djelima iz oblasti financijskog kriminala i pranja novca iznosi 43.587.106 KM, a nezakonito stečena imovinska korist identificirana izvještajima iznosi 9.189.042 marke”, navodi se u izvještaju o radu SIPA za 2020. godinu.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 19:41