StoryEditor
presica nakon sjednice

Krizni stožer: Raste nam broj zaraženih koronom, ali sporije nego u Europi. I oni bacaju cjepiva, ne treba širiti afere i paniku

Piše Fena  /  05.07.2022., 14:03h

U Federaciji Bosne Hercegovine je blago povećan broj oboljelih od COVID-a 19 u odnosu na prethodni tjedna i nema mjesta panici, ali u 27 zemalja Europske unije je povećanje i 40 posto pa je povećana i smrtnost oboljelih, posebno osoba starijih od 65 godina, rečeno je novinarima u Sarajevu nakon sjednice Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Nadzor nad širenjem zaraze se nastavlja u Federaciji BiH. Prema riječima člana Kriznog stožera, epidemiologa Sanjina Muse, u posljednjih sedam dana registrirana su 372 nova slučaja u FBiH, 38 pacijenata je hospitalizirano, a jedan je preminuo.

Porast broja oboljelih je refleksija situacije u Europi, prvenstveno pojave podtipova omikron soja koronavirusa BA4 i BA5. Događa  se i ponovna zaraza ljudi koji su ranije bili zaraženi podvarijantom BA1, navodi Musa.

Iz Kriznog stožera i dalje preporučuju cijepljenje te epidemiolog navodi da je dosad cijepljeno oko 30 posto stanovništva u FBiH. Tu je riječ o cjepivima koje je nabavljala Federacija, a računajući i druge ukupni broj doseže oko 50 posto. Trećom dozom je cijepljeno sedam posto osoba, a od svibnja  ove godine je počela revakcinacija četvrtom dozom, navodi Musa.

Goran Čerkez, također član Kriznog stožera, ističe da se u Federaciji BiH trenutno ne razmišlja o posebnim epidemiološkim mjerama za stanovništvo. Kliničke slike zaraženih su relativne blaže, ali su na sjednici Stožera danas produžene mjere zdravstvenim institucijama za 60 dana, što su koraci slični kao u Europskoj uniji.

Ne treba širiti paniku, naglašava Čerkez, već preporučuje kroničnim bolesnicima starijim od 65 godina cijepljenje četvrtom dozom.

Govorio je i o epidemiji majmunskih boginja te naglasio da zasad nema nijednog potvrđenog slučaja u Bosni i Hercegovini. Ipak, od prve pojave u Europi nadležni u Federaciji su spremili odgovor. Nabavljeni su i testovi te će idućeg tjedna početi distribucija, kazao je.

Za razliku od COVID-a 19 kao potpune nepoznanice u momentu pojave, ova bolest je poznata, javila se sedamdesetih godina prošlog stoljeća i stanovnici se mogu informirati o detaljima na web-stranicama Ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Dakle, te dvije situacije se ne mogu ni usporediti, zaključuje Čerkez.

Iako nema potrebe zasad uvoditi posebne mjere stanovništvu protiv COVID-a 19, osobama s kroničnim oboljenjima i dalje nitko ne brani da iz na osnovi već naučenih obrazaca ponašanja nose zaštitne maske na mjestima većeg okupljanja ljudi. Ne mora sve biti naredba već i odgovornost prema sebi samima, dodaje ovaj član Kriznog stožera.

Odgovarajući na novinarska pitanja, negirao je da se i ljetne viroze u ovom periodu godine podvode ponekad pod zarazu koronavirusom. O tome se govori isključivo ako se radi o potvrđenim slučajevima obolijevanja od COVID-a 19.

Upitan za nabavu i uništavanje cjepiva, Čerkez odgovara da "ne treba širiti afere i paniku tamo gdje ih nema" jer cijela Europa uništava cjepiva; neke od zemalja su ih nabavljale i po četiri doze po glavi stanovnika.

Određene količine će i dalje sigurno biti uništavane iako je proizvođač Pfizer produžio rok trajanja njegovim cjepivima do 12 mjeseci, naveo je Čerkez.

Sanjin Musa je kazao da Zavod za javno zdravstvo trenutno raspolaže s 420.000 cjepiva, a da je dosad uništeno oko 500.000.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 22:09