Article_Top_970x250

Krizni stožer HNŽ-a pozvao nadležne u Gradu i MUP da kontroliraju važeće naredbe

koronavirus

Krizni stožer HNŽ-a pozvao nadležne u Gradu i MUP da kontroliraju važeće naredbe

lip 08, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), u utorak je, na temelju upita građana i medijskih objava, pozvao nadležne službe Grada Mostara i MUP, da kontinuirano kontroliraju provedbu važećih naredbi.

"Želimo Vam skrenuti pozornost na činjenicu da su u Gradu Mostaru, a što je objavljeno u više medija, održavana javna okupljanja na kojima je nazočilo puno više osoba nego što je dozvoljeno sukladno važečim naredbama i preporukama Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva koje je usvojila Vlada Federacije BiH, a isto se prvenstveno odnosi na rad ugostiteljskih objekata (noćnih klubova, svadbenih salona i dr.)", navodi se u priopćenju županijskoga Kriznog stožera, prenosi Fena.

Iz Stožera podsjećaju kako su za provođenje mjera u ugostiteljskim objektima i na javnim okupljanjima odgovorni  vlasnici tih objekata, odnosno organizatori okupljanja.

"Možemo pretpostaviti da vlasnici objekata imaju osnove za odgovornost u najmanje dva slučaja: zato što gosti nisu nosili zaštitne maske i broj osoba bio je iznad dopuštenog, a eventualno postoji i mogućnost da nije poštivano ni propisano radno vrijeme ugostiteljskog objekta", napominje se u priopćenju.

Evidentno je da, smatraju u Stožeru, sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, nisu provođene mjere radi zaštite pučanstva od zaraznih bolesti, odnosno propisane mjere za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti.

"Skrećemo pozornost da ste u obvezi kontinuirano kontrolirati provođenje važećih naredbi, te sukladno svojim ovlastima poduzimati mjere iz okvira svoje mjerodavnosti, koja uključuje pokretanje kaznenih prijava protiv počinitelja za koje se postavi osnovana sumnja da ne izvršavaju naredbe u uvjetima pandemije covid-19 za kaznena djela kažnjiva po Kaznenom zakonu Federacije BiH", navodi se u dopisu koji je županijski Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi uputio nadležnim službama Grada Mostara i MUP-u.

Dnevnik.ba

Tagovi: